31 Ağustos 1996: Saddam rejimi Erbil’de Türkmenleri katletti

Erbil’de Saddam rejimi güçleri tarafından Türkmenlere yapılan katliamın üzerinden 27 yıl geçti.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2023 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2023 12:00
https://www.qha.com.tr/

Bugün  Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti ve en büyük şehri olan Erbil’de Saddam Hüseyin rejimi güçleri tarafından 31 Ağustos 1996 tarihinde 30’dan fazla Türkmen katledildi. Irak Kuvvetleri ve Güvenlik birimleri, KDP Başkanı Barzani’nin Saddam’a yazdığı mektup neticesinde bir katliama imza atmak üzere Erbil’e girdi. Söz konusu birimlerin, 30’dan fazla Irak Türkmen Cephesi ve Türkmen Siyasi Partilerine ait bürolara, Türkmen okullarına, kültür merkezlerine düzenlediği baskınlar sırasında, 38 Türkmen vatandaşı tutuklanırken 31’i şehit edildi.

ERBİL'DEKİ TÜRKMEN KATLİAMI BM RAPORUNDA

Tutuklular hakkında bugüne kadar halen bir bilgi sağlanamadı. Konu, BM İnsan Hakları Komisyonunun (A/51/496/add.18 November 1996) raporunda yer aldı.

Dönemin Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz, 31 Ağustos 1996 tarihinde konuya ilişkin Irak Haber Ajansına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"22 Ağustos 1996 tarihinde KDP lideri Mesut Barzani Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin’e bir mektup gönderdi. 17 Ağustos 1996 tarihinden beri Celal Talabani güçleri ile İran tarafından Çoman ve Sidekan bölgeleri ciddi saldırılara maruz kalmışlardır. Bu nedenle onlarca şehit ve sivil insanların yaralanmasına neden olmuştur. Ayrıca oradaki masum insanların mülkleri tahribata maruz kalmıştır. Yine Mesut Barzani mektubunda; bu olay çok büyük bir planın başlangıcıdır. Bu hususta zat’ı âlinizden Irak ordusuna emir verip tehlike saçtıran yabancı güçlerle işbirlikçi Celal Talabani’nin ihanetine de son vererek Irak ordusunun Erbil’e girmesini rica ederiz."

IRAK ORDUSUNUN YÜZDE 40'I ERBİL'DEKİ KATLİAMA KATILDI

Irak hükumeti 31 Ağustos 1996 tarihinde Kürt Peşmergelerinin gücüne güvenerek söz konusu çağrıya olumlu cevap verdi ve Erbil şehri çeşitli yönlerden kuşatma altına alındı. Daha sonra da şehir ele geçirildi. Irak rejimi bu operasyonu yaklaşık 45 bin civarında asker, tank, çeşitli askeri araçlar, uzun mesafeli ağır toplar ve havadan helikopterler ile gerçekleştirdi. 

Askeri uzmanlara göre Irak ordusunun yüzde 40’ı bu operasyona katıldı ve saniyede Erbil’e 12 mermi atıldı.

ERŞAT SALİHİ, ERBİL’DEKİ KATLİAMDA HAYATINI KAYBEDEN TÜRKMENLERİ ANDI

Irak Türkmen Cephesi Kerkük Milletvekili Erşat Salihi katliamın yıldönümünde Türkmen soydaşlarını andı. Salihi yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

"Canları pahasına mücadele vererek, Türkmen kurum ve kuruluşlarının işgal edilmemesi uğruna göçen yiğitler… Sizi, 31 Ağustos 1996’da Türkmeneli’nin can şehri Erbil’de gerçekleşen soykırım vesilesi ile saygıyla anıyoruz. Kahraman şehitlermize yüce yaradandan rahmet diliyoruz."

Canları pahasına mücadele vererek, Türkmen kurum ve kuruluşlarının işgal edilmemesi uğruna göçen yiğitler… Sizi, 31 Ağustos 1996’da Türkmeneli’nin can şehri Erbil’de gerçekleşen soykırım vesilesi ile saygıyla anıyoruz. Kahraman şehitlermize yüce yaradandan rahmet diliyoruz.

— Erşat Salihi - أرشد الصالحي (@Ersatsalihi) August 31, 2023