Azerbaycan ve Türkmenistan liderleri Bakü’de görüştü

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov, 22 Haziran'da Bakü'de bir araya geldi. Enerji, ulaştırma ve Hazar Denizi odaklı iş birlikleri ile iki ülke arasındaki stratejik projeler görüşüldü.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2026 15:42
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2026 15:42
https://www.qha.com.tr/

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov, Bakü’de 22 Haziran 2026 tarihinde genişletilmiş formatta bir araya geldiler.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkmen mevkidaşına ziyareti nedeniyle teşekkür ederek, temasların iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracağını söyledi.

Aliyev, “Bu ziyaret, ülkelerimiz arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin güçlenmesine hizmet edecektir.” ifadelerini kullandı.

“İŞ BİRLİĞİ TÜM ALANLARI KAPSIYOR”

Cumhurbaşkanı Aliyev, iki ülke arasındaki iş birliğinin neredeyse tüm alanları kapsadığını belirterek, Türkmenistan heyetinin Bakü’deki temaslarının verimli geçeceğine inandığını dile getirdi.

İmzalanması planlanan anlaşmalara da değinen Aliyev, bu belgelerin iki ülke arasındaki ilişkilerin derinliğini ve kapsamını ortaya koyduğunu vurguladı.

FÜZULİ’DEKİ CAMİ VURGUSU

Aliyev, Türkmenistan’ın Fuzuli şehrinde inşa ettiği camiye de değinerek, bunun iki ülke arasındaki kardeşliğin somut bir göstergesi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı, “Türkmenistan’ın Fuzuli şehrinde bir cami hediye etmesi, halklarımız arasındaki samimi kardeşliğin bir başka göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

“ENERJİ VE ULAŞTIRMA STRATEJİK ALAN”

İlham Aliyev, küresel gündemde enerji ve ulaştırma güvenliğinin önem kazandığını belirterek, Azerbaycan ve Türkmenistan’ın bu alanlarda hem ikili hem de bölgesel düzeyde kritik rol oynadığını şu şekilde ifade etti.

“Ülkelerimiz, enerji ve ulaşım alanlarında sadece bölgede değil küresel ölçekte de önemli bir rol oynuyor ve bu rol gelecekte daha da artacaktır”

BERDİMUHAMEDOV’DAN TEŞEKKÜR

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov ise sıcak karşılama ve davet için teşekkür ederek, iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin başarıyla geliştiğini söyledi.

Berdimuhamedov, Azerbaycan ile Birleşmiş Milletler (BM), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) gibi platformlarda yakın iş birlikleri yürüttüklerini belirterek, “Azerbaycan'a, Türkmenistan'ın tarafsız dış politika çizgisine verdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

HAZAR VE ULAŞTIRMA PROJELERİ GÜNDEMDE

Türkmen lider, Hazar Denizi ile ilgili iş birliğinin de önemine dikkat çekerek, çevre, güvenlik ve ekonomi alanlarında ortak çalışmaların artırılması gerektiğini söyledi.

Berdimuhamedov ayrıca Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye ulaşım koridorunun başarılı bir iş birliği örneği olduğunu vurguladı ve Hazar-Karadeniz hattının geliştirilmesini önerdi.