Erşat Salihi: Suriye’de Türkçe derslerinin kaldırılması kabul edilemez

Irak Meclisi Türkmen Grubu Başkanı Erşat Salihi, Suriye’de Türkçe derslerinin müfredattan kaldırılması yönündeki adımlara sert tepki gösterdi. Salihi, Türkçe'nin Türkmenlerin yoğun yaşadığı bölgelerde ve devlet kurumlarında resmî dil olması gerektiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2026 09:48
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2026 10:13
https://www.qha.com.tr/

Suriye’nin kuzeyindeki Halep vilayetine bağlı bölgelerde (Azez, El Bab, Cerablus ve Afrin çevresi) daha önce seçmeli ders olarak okutulan Türkçe, ülke genelinde ortak Şam müfredatına geçilmesiyle programdan çıkarıldı; bölgede Türkçenin yerine mevcut merkezi müfredatta bulunan Fransızca okutulmaya başlandı.

Irak Temsilciler Meclisi Türkmen Grubu Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, Suriye’de Türkçe derslerinin kaldırılmasına ilişkin gelişmelere dair sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu. Kararı kabul edilemez olarak nitelendiren Salihi, Suriye Türkmenlerinin tarihi ve kültürel varlığının göz ardı edilemeyeceğini vurguladı.

"TÜRKÇE, TÜRKMENLERİN YAŞADIĞI BÖLGELERDE RESMÎ DİL OLMALIDIR"

Türkmenlerin Suriye coğrafyasındaki tarihi derinliğine ve verdikleri fedakârlıklara dikkat çeken Salihi, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Suriye’de Türkçe derslerinin kaldırılması kabul edilemez. Türkmenlerin tarihi, varlığı ve fedakârlıkları yok sayılamaz. Türkçe, Türkmenlerin yaşadığı bölgelerde eğitim ve devlet kurumlarında resmî dil olmalıdır. Suriye Meclisindeki Türkmen milletvekillerimizin mücadelesini destekliyor, sonuna kadar yanlarında duruyoruz.