
Kazakistan'ın Ulıtau bölgesindeki Jomart madeninde, 17 Şubat 2025 tarihinde göçük yaşandı. Faciaya ilişkin 18 Şubat 2025 tarihinde yapılan açıklamalarda göçükte yedi işçinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Kazakistan Başbakanı Olcas Bektenov'un talimatıyla yaşanan felaketin araştırılması için bir komisyon kuruldu. Komisyona Kazakistan Başbakan Yardımcısı Kanat Bozumbayev başkanlık etti. Soruşturmada araştırma enstitüleri ve uzmanlar yer aldı.
Yaşanan facianın sebebi, Kazakistan Başbakanlık Basın Servisi tarafından 5 Mart 2025 tarihinde açıklandı. Soruşturmada endüstriyel güvenlik ve işçi koruma konusunda önemli ihlallerin ve sorumlu kişilerin ortaya çıkarıldığı bildirildi.
Aynı zamanda madenin faaliyetleri askıya alındı. Komisyon bu tarz tehlikeli üretim tesislerinde benzer olayların önlenmesi için de önlemler geliştirdi. Ayrıca, Kazakhmys şirketine ihlalleri ele alması ve kazaları önlemesi için uyarı yapıldı.