
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) eli kanlı lideri Vladimir Ilyic Lenin'in baskıyla oluşturulan "hatırası" Kırgızistan'dan siliniyor. Kırgızistan'ın Oş kentindeki Lenin Caddesi'nin isminin değiştirilmesinin ardından caddeye bağlı sokaklara yeni isimle tabela yerleştiriliyor.
Oş Belediye Meclisi, eski Lenin Caddesi'ne bağlı tüm sokak isimlerinin değiştirildiğini duyurdu. Meclisin kararıyla birlikte caddedeye Kırgız Türkü devlet adamı ve asker olan Hokand Hanlığı'nın kurucularından Alimbek Datka'nın adı verildi.
LENİN'İN ADI HER YERDEN SİLİNECEK
Oş Belediye Başkanı Cenişbek Toktorbayev'in önerisi ve meclisin onayı ile Kırgız Türkü aydınların katledilmesinde sorumlu olan Lenin'in adı her yerden silinecek.
Daha önce Oş kentinin meydanında yer alan, 1975 yılından yerleştirilen 7,5 tonluk Lenin Anıtı yerinden sökülmüştü. Türkistan'daki en büyük Lenin Anıtı'nın yerine 95 metrelik Kırgızistan bayrağının dikilmesi bekleniyor.