
Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen 24 Ekim 2025 tarihinde Brüksel'de bir araya geldi. Görüşme neticesinde Özbekistan ve Avrupa Birliği (AB) arasında tarihî bir anlaşma yapıldı.
Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Konsey Başkanı Costa ve Komisyon Başkanı von der Leyen, 1996 yılı Ortaklık ve İşbirliği Antlaşması'na dayanan, antlaşmanın hukukî çerçevede genişletilmiş hali olan Gelişmiş Ortaklık ve İşbirliği Antlaşması'na imza attı.
ANTLAŞMA, ÖZBEKİSTAN-AB İLİŞKİLERİNDE YENİ BİR AŞAMANIN BAŞLANGICI
Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Basın Servisinden yapılan açıklamada, "Antlaşmanın imzalanması, Özbekistan'ın AB ile ilişkilerinde yeni bir aşamanın başlangıcını teşkil ediyor ve çok yönlü ortaklığımızı benzeri görülmemiş bir seviyeye taşıyor." ifadesi yer aldı.
İkili ilişkilerin tüm alanlarını kapsayan antlaşma, 9 bölüm, 356 madde ve 14 ekten oluşuyor.
Şubat 2019'da başlayan müzakereler çerçevesinde antlaşma 6 Temmuz 2022'de Brüksel'de paraflanmıştı.