
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in davetiyle 20 Ekim 2025 tarihinde Astana'ya gitti. Cumhurbaşkanı Aliyev, Astana Havalimanı'nda Kazak mevkidaşı Tokayev tarafından karşılandı.
İkili görüşmeler ve Kazakistan-Azerbaycan Yüksek Devletlerarası Konseyi'nin ikinci toplantısı için Kazakistan'a giden Aliyev bugün Akorda'da yapılan resmî törenle bir kez daha devlet nezdinde karşılandı. Törende Azerbaycan ve Kazakistan'ın millî marşları okundu.
Tokayev, Aliyev'i resmî ziyaret kapsamında ağırlamaktan onur duyduğunu belirterek, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı ve müttefik ilişkileri geliştirmesi açısından önemli bir olay olduğunu vurguladı.
"KAZAKİSTAN VE AZERBAYCAN SADECE DOST DEVLET DEĞİL, KARDEŞ HALK"
Tokayev, "Kazakistan ve Azerbaycan'ın sadece dost devletler değil, aynı zamanda kardeş halklar olduğunu söylemek abartı olmaz. Bu nedenle, ülkenizle çok yönlü bir iş birliği geliştirmek bizim için büyük bir önceliktir. Dahası, sizin güçlü liderliğiniz altında Azerbaycan, konumunu önemli ölçüde güçlendirdi, uluslararası arenadaki otoritesini pekiştirdi ve dünyanın sizin bölgenizde bölgesel bir güç olarak çok önemli bir rol oynuyor." ifadelerini kullandı.
"HER ALANDA İŞ BİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRMEYE KARARLIYIZ"
Kazakistan'ın yüksek düzeyde bir kalkınma sergilediğini vurgulayan Aliyev ise "Uyguladığınız reformları büyük bir ilgiyle takip ediyor ve ülkeyi modernleştirme ve potansiyelini güçlendirme yolundaki çalışmalarınızı tam olarak destekliyoruz. İkili ilişkilerimize gelince, bunların stratejik ve müttefik nitelikte olduğunu belirttiniz. Her alanda iş birliğini güçlendirmeye kararlıyız. Bugünkü görüşmelerimizde ve Yüksek Devletlerarası Konsey toplantısında, kapsamlı gündemi bir kez daha gözden geçirecek ve ortaklığımızı güçlendirmek için atılacak diğer adımları özetleyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Görüşmede iki ülke arasındaki ticarî, siyasî, ulaşım, yatırım gibi alanlardaki iş birliği ele alındı. Ayrıca liderler küresel meseleleri de masaya yatırdı.