
Rusya’nın geçici olarak işgal ettiği Ukrayna topraklarından 15 Ukrayna vatandaşı daha Ukrayna kontrolündeki bölgelere geri döndü.
Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Dmıtro Lubinets, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, son geri dönüş kapsamında 15 Ukrayna vatandaşının ülkenin kontrolündeki bölgelere ulaştığını bildirdi. Dönenler arasındaki en yaşlı kişinin 96, en genç kişinin ise 49 yaşında olduğu belirtildi.
96 YAŞINDAKİ KADIN AİLESİYLE BİRLİKTE DÖNDÜ
Herson bölgesindeki Rusya’nın geçici olarak işgal ettiği Zaliznıy Port köyünden 96 yaşındaki bir kadın, kızı ve damadıyla birlikte Ukrayna’nın kontrolündeki bölgeye getirildi.
Yaşlı kadının sürekli bakıma ihtiyaç duyduğu, damadının ise ilizarov cihazıyla hareket ettiği belirtildi.
Ayrıca Kahovka’dan 74 yaşındaki bir erkek de geri dönenler arasında yer aldı. Oğlunun Rusya tarafından esir tutulması nedeniyle ülkeden ayrılmaya çekinen kişinin, oğlunun 2025 yılında serbest bırakılmasının ardından bölgeden ayrılmaya karar verdiği aktarıldı.
Ancak bu süreçte sağlık durumunun ciddi şekilde kötüleştiği belirtilen 74 yaşındaki kişinin şu anda doktorların gözetiminde bulunduğu, belgelerinin yenilenmesi ve sağlık durumunun stabil hâle getirilmesi için destek aldığı kaydedildi.
İŞGAL ALTINDA BELGELERİNİ KAYBEDENLERE DESTEK
Lubinets, geri dönen bazı kişilerin Ukrayna kontrolündeki bölgelere herhangi bir belge olmadan ulaştığını belirtti.
Bazı kişilerin belgelerini kaybettiğini veya belgelerinin süresinin dolduğunu ifade eden Lubinets, işgal altındaki bölgelerde Ukrayna pasaportunun dahi yeni sorunlara yol açabildiğini söyledi.
Lubinets ayrıca Ukrayna vatandaşlarının geri dönüş sürecine katkı sağlayan Uluslararası Kızılhaç Komitesi, sivil toplum ağı Caritas Ukraine, devlet kurumları, insani yardım kuruluşları, sağlık çalışanları, sosyal hizmet uzmanları ve diğer uzmanlara teşekkür etti.