AB'nin Rusya'ya yönelik yeni yaptırım paketi

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'ya yönelik yeni yaptırım paketinin içeriğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2023 20:22
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2023 20:22
https://www.qha.com.tr/

İşgalci Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekun başlattığı işgal girişimi ve saldırılara yönelik tepkiler büyümeye devam ediyor. Avrupa ülkeleri tarafından onaylanan yaptırım listelerine yenileri ekleniyor.

AB YENİ YAPTIRIM LİSTESİNDE RUS EKONOMİSİNİ HEDEF ALACAK

Avrupa Birliği (AB) tarafından Rusya'ya karşı alınan 10. yaptırım listesinin içeriği açıklandı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen sosyal medya hesabından yeni yaptırım paketiyle Rusya'ya yönelik baskıyı artırdıklarını vurguladı. Von der Leyen, "İlk olarak, Rus ekonomisini kritik teknoloji ve sanayi ürünlerden mahrum bırakmak için 11 milyar avroyu aşan miktarda ihracat yasakları teklif ediyoruz" ifadesini kullandı.

Von der Leyen, elektronik, özel araçlar, makine ve motor parçaları, kamyon ve jet motorları için yedek parçalar gibi hayati ürünler ile inşaat sektörünün Rus ordusuna yönlendirilebileceği anten veya vinç gibi ürünleri hedef aldıklarını vurguladı. 

AB'NİN RUSYA'YA YÖNELİK 10. YAPTIRIM PAKETİNDE NELER VAR?

Von der Leyen yeni yaptırım paketindeki maddeleri şu şekilde sıraladı:

1) Endüstriyel mal ihracatına yeni yasaklar 2) Savaş alanında bulunan teknoloji ürünlerine yönelik ilave ihracat kısıtlamaları Buna, Devrim Muhafızları ile bağlantılı İran kuruluşlarına yaptırım uygulanması da dahildir. 3) Putin'in propagandacılarının ve askeri komutanlarının listesi

We propose: 1) New bans on industrial goods exports 2) Further export restrictions of tech products found on the battlefield This includes sanctioning Iranian entities linked to IRGC. 3) Listing of Putin’s propagandists and military commanders

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 15, 2023

YAPTIRIMLAR KOORDİNATÖRLERİ FORUMU DÜZENLENECEK 

"Yaptırımlardan kaçmak için varlıklarını saklamaya veya satmaya çalışan oligarkların izini süreceğiz." diyen von der Leyen, "Varlıkların nerede olduğunu ve değerinin ne kadar olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bu, Rus kamu varlıklarının Ukrayna'nın yeniden inşasını finanse etmek için olası kullanımı açısından çok önemli" dedi.

Ülkelerle ortak çalıştıklarını kaydederek gelecek hafta "Yaptırımlar Koordinatörleri Forumu" düzenleneceğini belirtti. Von der Leyen yaptırımların savaşın birinci yıldönümünde hayata geçirileceğini söyledi.