
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın yardımcısı J.D. Vance, Ukrayna ile iş birliğini sürdüreceklerini fakat Ukrayna'nın, Rusya'nın enerji tesislerine düzenlediği saldırıları durdurması gerektiğini söyledi.
“2WAY TONIGHT” programına katılan Vance, kendisine yöneltilen ve Ukrayna ile ABD’nin kesinlikle bir ortak olarak kabul edilebileceğini fakat zaman zaman farklı çıkarları olduğunu dile getirdi.
“UKRAYNA, RUSYA’NIN ENERJİ ALTYAPISINI BOMBALAMAYI BIRAKMALIDIR”
Ukrayna’nın, Rusya’nın akaryakıt tesislerine düzenlediği saldırıların, ABD açısından akaryakıt fiyatlarında artışa neden olduğunu öne süren Vance, buna karşın Ukrayna ile ABD arasında birtakım meseleler üzerinde iş birliğinin mevcut olduğunu ve bu iş birliğinin devam edeceğini kaydederek “Ancak Ukrayna, yine de Rusya’nın enerji altyapısını bombalamayı bırakmalıdır.” dedi.
Kendisine, iki ülke arasındaki ortaklığın, müttefiklikten daha uzak bir ilişkiyi temsil edip etmediği sorulduğunda ise Ukrayna’nın ABD ile resmî bir müttefikliğinin bulunmadığına işaret eden Vance, “Ukrayna, NATO’da değildir ve kanaatimce NATO’ya katılmamalıdır da. Ukrayna, saygıyı hak eden, güzel insanlarla dolu bir ülke. Birtakım meseleler üzerinde iş birliği yapacağız, buna karşın bazı meselelerde de birbirine zıt görüşlerimiz olacak.” ifadelerini kullandı.
ZELENSKIY, TRUMP’IN RUSYA’YA YAPTIRIM UYGULANMAMASINA DAİR KARARINI ELEŞTİRMİŞTİ
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna ile Rusya arasında enerji ateşkesi ilan etmesinin ardından katıldığı “Piers Morgan Uncensored” programında, Ukrayna’nın güçlü bir ortağını kaybettiğini ifade etmişti.
Ukrainska Pravda’nın 17 Ekim 2026 tarihinde gündeme taşıdığı habere göre ise internet üzerinden gazetecilere konuşan Zelenskıy, Başkan Trump’ın, Rusya’ya “Lindsay Graham Yasası” çerçevesinde yeni yaptırımların uygulanmamasına dair aldığı kararın savaşı sonlandırmayacağını, bilakis Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i teşvik edeceğini dile getirmişti.