ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Avrupalı mevkidaşlarıyla görüştü: Ukrayna için diplomatik çabalar masada

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Avrupalı mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerde Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için diplomatik çabaları ele aldı.

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2025 09:47
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2025 09:47
https://www.qha.com.tr/

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada; Marco Rubio’nun Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha, Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen ve AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas'ın da aralarında bulunduğu kişilerle görüştüğünü belirtti.

Ayrıca Rubio, Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ve Polonya Dışişleri Bakanı Radosław Sikorski ile görüşmeler gerçekleştirdi.

KALICI BİR MÜZAKERE YOLUYLA SONA ERDİRMEK

Açıklamaya göre mevkidaşlar gerçekleşen görüşmelerde; Ukrayna-Rusya Savaşı’nı kalıcı bir müzakere yoluyla sona erdirmek için diplomatik çabalarda iş birliğini sürdürme konusunda anlaştılar.

UKRAYNA’DAN AÇIKLAMA

Görüşme hakkında açıklama yapan Ukrayna Dışişleri Bakanı Sıbiha, görüşmenin, liderler arasındaki önceki temaslar, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın (Volodimir Zelenski) Vaşington'a yaptığı başarılı ziyaret ve millî güvenlik danışmanlarının çalışmaları temelinde gerçekleştiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı, "Güvenlik garantilerinin belirli, hukuken bağlayıcı ve etkili olması gerektiği yönündeki Ukrayna'nın tutumunu teyit ettim.” dedi ve bunların "askerî, diplomatik, hukuki ve diğer düzeyleri de içerecek şekilde çok boyutlu olması gerektiğini" ekledi.

UKRAYNA ORDUSU TEMEL GÜVENLİK GARANTİSİDİR

Ayrıca Sıbiha, “Hepimiz Ukrayna ordusunun bu tür garantilerin temel seviyesi olduğu inancını paylaşıyoruz, bu nedenle onu azami ölçüde güçlendirmek bizim için en büyük önceliktir.” ifadelerini kullandı.

HER TÜRLÜ GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ

Ukrayna’nın barışa doğru giden yolda bir sonraki adımları atmaya hazır olduğunu yinelediğini belirten Sıbiha, Ukrayna’nın liderler düzeyinde, her formatta ve coğrafyada görüşmeye hazır olduğuna vurgu yaptı. Sıbiha, “Katliamlara son vermeye ve diplomasiye bir şans vermeye hazırız.” dedi.

SIBİHA: MOSKOVA OYALANMASIN!

Bununla birlikte yaptırım çağrısı yapan Bakan, “Moskova sonsuza dek oyalanmaması gerektiğini bilmeli. Rusya, barışa doğru anlamlı ve yapıcı adımları reddetmeye devam ederse, yaptırımların ciddi şekilde artırılması ve Ukrayna'nın kapasitesinin güçlendirilmesi gibi sonuçlarla yüzleşmek zorunda kalacaktır.” cümlelerini sarf etti.

Sıbiha, “Müttefiklerimize destekleri ve birliktelikleri için minnettarım. Ukrayna, transatlantik güvenliğe katkıda bulunan ve güvenilir bir müttefik olarak rolüne bağlılığını sürdürüyor.” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.