ABD Senatosundaki Demokratlardan Trump’a Rusya yaptırımları eleştirisi!

ABD Senatosundaki Demokratlar, Donald Trump yönetimini Rusya’ya karşı yaptırımları yeterince artırmamakla eleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2026 11:09
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2026 11:09
https://www.qha.com.tr/

ABD Senatosu Bankacılık Komitesindeki Demokrat üyeler, Başkan Donald Trump yönetimini Rusya’ya yönelik yaptırımları artırmamakla eleştirdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgalinin dördüncü yıl dönümünde yayımlanan analizde, Avrupa Birliği’nin (AB) 2025 yılında yaklaşık 900 hedefe yaptırım uyguladığı, buna karşılık ABD’nin yalnızca iki hedefi yaptırım listesine aldığı belirtildi.

TRUMP’TAN TEK YAPTIRIM PAKETİ

Demokrat senatörlerin hazırladığı raporda, Trump yönetiminin görevdeki ilk yılında yaptırım uygulanabilecek yüzlerce potansiyel hedef bulunduğu ifade edildi. Raporda, eski ABD Başkanı Joe Biden döneminde savaşın ilk üç yılında en az 32 yaptırım paketinin açıklandığı hatırlatılırken, Trump yönetiminin ise artan Rus saldırılarına rağmen yalnızca Rus petrol şirketleri Lukoil ve Rosneft’i hedef alan tek bir büyük yaptırım paketi açıkladığı vurgulandı.

ABD Başkanı Trump’ın Ukrayna’yı ateşkes anlaşmasına zorladığı, ancak taraflar arasında henüz somut bir ilerleme sağlanamadığı belirtildi. Demokratlar, yaptırımların artırılmamasının ABD’nin müzakere gücünü zayıflattığını savunarak, Rusya’nın savaş için ihtiyaç duyduğu teknolojilere dışa bağımlılığının yaptırımlar yoluyla baskı kurmak için önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti.

TASARI OYLAMAYA SUNULMADI

Öte yandan Ukrayna’nın Vaşington (Washington) Büyükelçisi Olga Stefanişına (Olha Stefanishyna), Rus petrolü, gazı ve uranyumu satın alan ülkelere yaptırım uygulanmasını öngören iki partili yasa tasarısının Kongreden geçirilmesinin önemine dikkat çekti. Tasarının 100 senatörden 85’inin desteğini almasına rağmen Cumhuriyetçi liderlerin, Trump’ın itirazı nedeniyle tasarıyı oylamaya sunmadığı bildirildi.

ABD Hazine Bakanlığı ise Trump yönetiminin yaptırım politikasını savunarak, Rosneft ve Lukoil’e yönelik yaptırımların Rus petrol fiyatlarını düşürdüğünü ve Kremlin’in savaş gelirlerini azalttığını belirtti. Hazine yetkilileri, yaptırımların Rusya’nın askerî üretim kapasitesini zorlaştırdığını ve Moskova’yı müzakere masasına getirmeye katkı sağladığını ifade etti.