Avusturya Dışişleri Bakanı: “Ukrayna’nın AB üyeliği, barış müzakerelerinin temelinde”

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sıbiha ile görüşen Avusturya Dışişleri Bakanı Meinl-Reisinger, Ukrayna’nın AB üyelik süreci hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2026 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 20.02.2026 16:21
https://www.qha.com.tr/

Avusturya Dışişleri Bakanı Beate Meinl-Reisinger, 20 Şubat 2026 tarihinde Kıyiv’de (Kyiv) geldi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha ile görüşen Meinl-Reisinger, Ukrayna’nın Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Avusturyalı Bakan, Ukrayna’nın Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda gerçekçi bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini vurgulayarak, aday statüsünde bulunan diğer ülkelerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti.

“GERÇEKÇİ BİR BAKIŞ AÇISIYLA DURUMU ELE ALMAK ÇOK ÖNEMLİ”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Meinl-Reisinger, Avsturya’nın Ukrayna’nın AB üyeliğine tam destek verdiğini belirterek “Ukrayna’nın AB üyeliği, barış müzakerelerinin temelinde bulunuyor, biz de Ukrayna’nın üyeliğinden yanayız. Bununla birlikte, Üye Devletler ve Ukrayna’nın buna tam anlamıyla hazır olabilmesi için gerçekçi bir bakış açısıyla durumu ele almak çok önemli. Bu noktada AB üyeliğine aday diğer ülkeleri de unutmamanızı rica ederim.” dedi.

Ukrayna ile beraber Moldova ve Balkanlar’da bulunan 6 ülkenin AB üyeliğine aday olduğunu kaydeden Meinl-Reisinger, İzlanda’da sürece dair bir referendum yapılacağını bildirerek Türkiye’nin ise uzun bir süredir aday ülke olmasına dikkat çekti.

Öte yandan Meinl-Reisinger, genişlemenin güvenlik ve barış adına bir katkı olduğunu ve AB adına da en önemli araç olduğunu dile getirdi.

UKRAYNA’NIN AB ÜYELİK SÜRECİ NASIL İLERLİYOR?

Ukrayna, AB üyeliğine 28 Şubat 2022 tarihinde başvurmuştu. Başvuruya ilişkin görüşünü 17 Haziran 2022 tarihinde açıklayan AB Komisyonu, görüşünde Ukrayna’ya adaylık statüsü verilmesini önererek daha sonrasında da görüşte belirtilen şartların gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtmişti. Sonuç olarak 23-24 Haziran 2022 tarihli AB Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi’nde Ukrayna, aday ülke ilan edilmişti.

Bununla birlikte, 14-15 Aralık 2023 tarihlerinde yapılan AB Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi’nde Ukrayna ile katılım müzakerelerinin başlamasına karar verilmişti. 2023 yılı Genişleme Stratejisi’nde AB Komisyonu tarafından belirlenen adımların Ukrayna tarafından atılmasının ardından ise AB Zirvesi, AB Konseyini Müzakere Çerçeve Belgesi’ni kabul etmeye davet etmişti.