
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), Rusya ile başlatılan "bine bin" esir takası anlaşmasının ilk etabında, aralarında Azovstal ve Çornobıl (Çernobil) savunucularının da bulunduğu 205 Ukraynalı askerin serbest bırakıldığını açıkladı.
Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Zelenskıy, bu tahliyenin iki ülke arasında mutabakata varılan devasa bir takas sürecinin başlangıcı olduğunu belirtti. Ukrayna lideri, "205 Ukraynalı evinde. Bugün Rus esaretinden Silahlı Kuvvetler, Ulusal Muhafızlar ve Devlet Sınır Muhafaza Servisi askerlerimiz dönüyor. Bu, 'bine bin' olarak planlanan büyük takas anlaşmasının ilk aşamasıdır." ifadelerini kullandı.
ÇOĞU 2022’DEN BERİ ESİR TUTULUYORDU
Serbest bırakılan askerler her rütbeden ordu mensubunu kapsıyor. Yetkililer, takas edilenlerin arasında erler, astsubaylar ve subayların bulunduğunu bildirdi. Özgürlüğüne kavuşan askerlerin büyük bir kısmının, savaşın ilk yılı olan 2022'den bu yana Rus esaretinde tutulduğu aktarıldı.
Serbest kalan askerlerin Mariupol ve Azovstal Demir Çelik Fabrikası, Çernobil Nükleer Santrali, Donetsk, Luhansk, Harkiv, Herson, Zaporijya, Sumi ve Kıyiv cepheleri savunurken esir düştüğü belirtildi.
ZELENSKIY’DEN TEŞEKKÜR
Ukrayna Cumhurbaşkanı, esirlerin eve dönmesi için gece gündüz çalışan müzakere ekibine ve sürece arabuluculuk eden uluslararası ortaklara teşekkür etti. Zelenskıy ayrıca, cephede Rus askerlerini esir alarak Ukrayna'nın elindeki "takas fonunu" güçlendiren Ukrayna ordusuna minnettar olduğunu belirterek, "Hala esarette olan her bir insanımız için sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz." dedi.