
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Rus silahlı kuvvetlerinin Kıyiv ve diğer Ukrayna şehirlerine yönelik gece düzenlediği füze ve silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırılarını güçlü şekilde kınadığını açıkladı. Farhan Haq, saldırıların çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine ve sivil altyapıda büyük yıkıma yol açtığını belirtti.
Farhan Haq, sivillere ve sivil altyapıya yönelik tüm saldırıların uluslararası insancıl hukukun açık ihlali olduğunu belirterek, bu saldırıların derhal durdurulması gerektiğini vurguladı.
Guterres'in bir kez daha acil gerilimin düşürülmesi çağrısı yaptığını aktaran Haq, bunun tam, derhal ve koşulsuz bir ateşkese yol açması gerektiğini ifade etti.
BM'DEN ACİL İNSANİ YARDIM
BM yetkilisi, son saldırılarda en az 12 sivilin hayatını kaybettiğini, ölenler arasında üç çocuğun bulunduğunu ve 100'den fazla kişinin yaralandığını bildirdi. Saldırılarda konutlar, okullar ve diğer sivil altyapı tesislerinin de zarar gördüğü kaydedildi.
Haq, saldırıların ardından BM'nin ortak kuruluşlarının Dnipropetrovsk, Lviv ve Kıyiv bölgelerinde acil insani yardım çalışmalarını başlattığını belirtti.
Öte yandan, BM ve ortaklarının cephe hattına yakın Dnipropetrovsk bölgesindeki yerleşimlere tıbbi malzeme ve hijyen ürünleri taşıyan insani yardım konvoyları göndermeye devam ettiğini söyleyen Haq, 2026 yılının ilk yarısında Ukrayna genelinde yaklaşık 2,5 milyon kişiye en az bir tür insani yardım ulaştırıldığını ifade etti.