
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkesinin Ukrayna’ya yönelik gaz tedarikini kademeli olarak durdurduğunu açıkladı.
Orban, 25 Mart 2026 tarihinde yayımladığı video mesajda, Rus petrolünün Drujba (Druzhba) boru hattı üzerinden yeniden taşınmaya başlanmasına kadar Ukrayna’ya gaz sevkiyatının yapılmayacağını belirtti.
Macar lider, Ukrayna’nın yaklaşık 30 gündür Drujba boru hattı üzerinden petrol transitini engellediğini öne sürerken, Budapeşte yönetimi bu durumu ülkenin enerji güvenliğine yönelik ciddi bir tehdit olarak değerlendiriyor.
Öte yandan Ukrayna tarafı, petrol akışının Rusya’nın saldırıları sonucu altyapının zarar görmesi nedeniyle durduğunu ve kesintinin teknik zorunluluktan kaynaklandığını vurguluyor.
Kıyiv yönetimi, hattın onarımı için çalışmaların sürdüğünü ve sürecin yaklaşık bir buçuk ay içinde tamamlanmasının beklendiğini açıkladı. Bu kapsamda Avrupa Birliği (AB), hattın yeniden işler hâle getirilmesi için teknik ve finansal destek teklifinde bulundu. AB’nin Macaristan ve Slovakya’ya petrol akışının yeniden sağlanması amacıyla taraflar arasında yoğun diplomatik temas yürüttüğü ifade ediliyor.
Krizin bölgesel boyutu da giderek genişliyor. Slovakya Başbakanı Robert Fico, Ukrayna’nın petrol transitini yeniden başlatmaması hâlinde enerji desteğini kesebileceklerini açıklarken, Budapeşte yönetimi de benzer adımlar atabileceğini duyurmuştu.
BORU HATTINI RUSYA VURDU
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Macaristan ve Slovakya’nın Rus petrol akışının yeniden başlatılmaması hâlinde Ukrayna’ya elektrik tedarikini kesme tehdidinde bulunmasına sert tepki göstererek, söz konusu açıklamaları “ültimatom ve şantaj” olarak nitelendirmişti.
Rus petrolünün Macaristan ve Slovakya’ya sevkiyatı, 27 Ocak’ta Drujba Boru Hattı ekipmanlarının Rus silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırısında hasar görmesi nedeniyle durdu. Ukrayna, kesintinin Rus saldırısından kaynaklandığını belirtirken, Macaristan ve Slovakya ise sorumluluğun Ukrayna’ya ait olduğunu öne sürmüştü.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 27 Ocak’tan bu yana Doğu Avrupa’ya petrol akışının durmasının, Rusya’nın Ukrayna’daki bir boru hattına düzenlediği saldırıdan kaynaklandığını açıkladı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha yaptığı açıklamada, yanan Drujba Boru Hattı altyapısına ait olduğunu belirttiği bir fotoğrafı yayımladı. Sıbiha, Macaristan’ın olayla ilgili iki hafta boyunca kamuoyu önünde açıklama yapmamasını eleştirerek sorumluluğun Rusya’da olduğunu söyledi.