KEİPA Türk heyeti, Ukrayna'da Kırımoğlu ve KTMM üyeleri ile görüştü

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesinin 62. Genel Kurulu kapsamında Kıyiv'e gelen Türk heyeti, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Refat Çubarov ve KTMM üyeleri ile görüştü.

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2023 17:02
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2023 17:03
https://www.qha.com.tr/

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesinin 62. Genel Kurulu, 16 ile 18 Kasım 2023 tarihleri arasında Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de düzenlendi. Düzenlenen genel kurulda, heyetler arasında Rus temsilciler yer almadı. Genel Kurul kapsamında birçok önemli karar kabul edildi. Ukrayna'da gerçekleşen 62. Genel Kurul çerçevesinde KEİPA Türk Grubu üyeleri, Kırım Tatar Milli Meclisi üyeleri ile bir araya geldi. 

KIRIMOĞLU İLE TÜRK HEYETİ ARASINDA TOPLANTI YAPILDI

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, 20 Kasım 2023 tarihinde yaptığı paylaşımda en büyük heyetin Türkiye Cumhuriyeti'nden gelen heyet olduğunu ve 8 temsilnin bulunduğunu ifade etti. Bariyev, 18 Kasım 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti milletvekillerinden oluşan heyetin, Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ve Kırım Tatar halkının temsilcileriyle bir araya geldiğini bildirdi. Kırımoğlu ile heyet arasında toplantı yapıldı. Toplantıda, Karadeniz'in güvenliği çerçevesinde Türkiye-Ukrayna ilişkileri ve Kırım Tatarlarının durumu görüşüldü.

KEİPA TÜRK HEYETİ UKRAYNA'DA

KEİPA Türk Grubu Başkanı, Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez başkanlığındaki Türkiye Büyük Milet Meclisi heyeti, KEİPA Genel Kurulu için Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'e geldi.. KEİPA Türk Grubu Başkanı Dönmez, toplantıya ilişkin, "Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi 62. Genel Kurul Toplantısı için Ukrayna Kiev’deyiz. KEIPA kurucu ülkelerinden Türkiye olarak çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. KEİPA üyesi ülkelerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum." açıklamasını yaptı.

KEİPA 62. GENEL KURULU

KEİPA 62. Genel Kurulu kapsamında Ukrayna Parlamentosunu ziyaret eden Türk milletvekilleri, oturumlar kapsamında Karadeniz'de ekonomiden siyasete gelişmeleri değerlendirdi. İstanbul Milletvekili Engin Altay, toplantıya ilişkin, "Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi'nin (KEİPA) Ekonomi, Ticaret ve Finansal İşler Komisyonu ile Kültür, Eğitim ve Sosyal İşler Komisyonu toplantıları için başkent Kiev'de Ukrayna Yüce Radası’ndayız" açıklamasını yaptı.

Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş ise "Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesinin (KEİPA) 62. Genel Kurul Toplantısı için Ukrayna #Kiev’deyiz. Ekonomi, Ticaret ve Finansal İşler Komisyonu ile Kültür, Eğitim ve Sosyal İşler Komisyonu toplantılarını gerçekleştiriyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi  62. Genel Kuruluna katılmak üzere Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'e gelen TBMM heyeti, Türkiye Cumhuriyeti Kıyiv Büyükelçiliğini ziyaret etti.

KEİPA UKRAYNA ZİRVESİNİN SONUÇLARI

Düzenlenen genel kurulda, heyetler arasında Rus temsilciler yer almadı. Genel kurulda birçok önemli karar kabul edildi. Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk, Genel Kurul'da alınan kararları şöyle ifade etti:

KARADENİZ EKONOMİK İŞBİRLİĞİ PARLAMENTER ASAMBLESİ

Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü, 25 Haziran 1992 tarihinde kuruldu. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Parlamenter Asamblesi ise 26 Şubat 1993'te oluşturuldu. Üyeleri; Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Yunanistan, Gürcistan, Moldova, Kuzey Makedonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Türkiye ve Ukrayna'dır. Ukrayna'da gerçekleşen 62. Genel Kurul Toplantısı'na Rusya Federasyonu katılmadı.

KEİ'nin amacı; ülkeler arasındaki ekonomik, ticari, sosyal, kültürel ve politik işbirliğine yasal bir temel sağlamak; üye ülkelerin devlet ve hükumet başkanları veya dışişleri bakanları tarafından alınan kararların uygulanması için gerekli mevzuatın kabul edilmesi; parlamenter demokrasinin güçlendirilmesinde ulusal parlamentolara yardım; uluslararası ve bölgesel kuruluşlarla işbirliğinin geliştirilmesidir.