Kıyiv'de "Kültür Soykırımı" sergisi: Ukrayna ve Kırım Tatar halklarının ortak acısı

Kıyiv'de sanatseverlerle buluşan "Ukrayna. Kültür Soykırımı" sergisi, Ukraynalı sanatçı Mariya Levıtska'nın eserlerini bir araya getiriyor. Sergi, Ukrayna ve Kırım Tatar halklarının ortak tarihini ve yaşadığı trajedileri, özellikle de kültürel mirasın yok edilmesini konu alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2025 17:37
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2025 17:37
https://www.qha.com.tr/

Ukayna’nın başkenti Kıyiv’de "Portal-11" Sanat Galerisi, Ukraynalı sanatçı Mariya Levıtska'nın "Ukrayna. Kültür Soykırımı" adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, Ukrayna ve Kırım Tatar halklarının tarihi hafızasını ve kültürel mirasının yok edilme tehdidini ele alıyor.

Serginin Küratörü İhor Hloba, savaş zamanında sanatın hem bir terapi aracı hem de millî kimliği koruma yöntemi haline geldiğini belirterek, sanatçı Levıtska'nın çalışmalarının, kaybolmaya yüz tutmuş tarihî semboller aracılığıyla Ukrayna topraklarının köklü geçmişini anlattığını ifade etti. Bunlar arasında eski Kazak haçları, Balbal heykelleri ve eski Kırım Tatar mezarlıkları yer alıyor. Sanatçı için taş, hem ebediyetin hem de tarihin sessiz tanığının simgesi.

Levitska, çocukken Kırım’da yaşadığı köyün yakınlarında terk edilmiş bir Kırım Tatar mezarlığı keşfettiğini ve bunun sayesinde Kırım Tatar halkını tanıdığını anlatarak, “Terk edilmiş bir mezarlık vesilesiyle kadim Kırım Tatar kültürünü tanıdım. Bu tema üzerinde çalışmaya başladım. Daha sonra soykırım ve sürgünün trajedisini keşfettim. Hayatımdaki en değerli yer, Kırım’da büyüdüğüm Kamenka köyü, Azak Denizi kıysı. Kırım benim aşkım. Çocukluk anılarım…” şeklinde konuştu.

Sergiyi ziyaret eden Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, sanatçıyı tebrik ederek, serginin 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nı hatırlattığını ve bu sürgünün sonuçlarını dünyaya anlattığını kaydederek, “Bu eserler sadece bir hatırlatma değil; köklerimizi, atalarımızı, geçmişimizi yansıtan, acıyı ve umudu birlikte barındıran bir sanat dili.” dedi.

Ayrıca Çubarov, bu tür sanat çalışmaların Kırım ve Ukrayna kültürünün hafızasının korunması açısından son derece önemli olduğunu ve Kırım konusunun kültürel ve tarihsel gündemden kaybolmasına izin vermediklerini belirtti.

Öte yandan sanatçı Levıtska, sergi serisine farklı bir bakış açısıyla devam etmeyi planladığını belirtti.

“Ukrayna. Kültür Soykırımı" Sergisi, 14 Eylül'e kadar ziyaretçilere açık olacak.