Kıyiv’de “Ukrayna Yerli Halklar Yasası” toplantısı: KTMM'nin temsil statüsü adına çağrı

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, Ukrayna Yerli Halklar Yasası’nın etkin şekilde uygulanması için alt mevzuatın çıkarılması ve KTMM'nin statüsünün netleştirilmesi gerektiğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2026 14:03
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2026 14:03
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Kaynak Merkezi tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de “Ukrayna Yerli Halklar Yasası”nın uygulanma sürecine ilişkin bir yuvarlak masa toplantısı düzenlendiği bildirildi. Toplantıda, yasanın hayata geçirilmesi için gerekli alt mevzuatın çıkarılması ve hükûmetin temel kararları almasının zorunlu olduğu vurgulandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi Eskender Bariyev, yasanın kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini belirterek, “Ukrayna Yerli Halklar Yasası’nın deklaratif bir metin olarak kalmaması, fiilen uygulanan bir mekanizmaya dönüşmesi hayati önem taşıyor. Ukrayna, yerli halkların haklarını yalnızca tanıyan değil, bu hakları etkin şekilde hayata geçiren bir devlet olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

YAKLAŞIK 20 DÜZENLEME GEREKİYOR

Toplantıda söz alan Ukrayna Etnik Politika ve Vicdan Özgürlüğü Servisi Başkanı Viktor Yelenskıy ise yasanın tam anlamıyla uygulanabilmesi için çok sayıda düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Yelenskıy, “Yasanın hayata geçirilmesi için yaklaşık 20 alt düzenlemenin kabul edilmesi gerekiyor. Ancak bu sürecin kilit noktası, hükûmetin alacağı siyasî ve idarî kararlardır. Özellikle Kırım Tatar halkının temsil organı olan KTMM'nin temsil statüsünün hukukî olarak netleştirilmesi büyük önem taşıyor.” dedi.

ÇUBAROV: BU KONU UKRAYNA'NIN MİLLÎ GÜVENLİĞİDİR

KTMM Başkanı Refat Çubarov da yasanın uygulanmasının millî güvenlik boyutuna dikkat çekerek, “Yerli halkların temsil organlarına ilişkin kararların geciktirilmesi kabul edilemez. Bu yasa tek bir belge değil, bütüncül bir süreçtir ve bu sürecin başlangıç noktası temsil meselesidir. Bu alandaki gecikmeler, yasanın öneminin yeterince kavranmadığını gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

KOORDİNASYON ÇAĞRISI

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Müdürü Av. Lyudmıla Korotkıh ise, yasanın çok boyutlu yapısına işaret ederek, yerli halkların karar alma süreçlerine etkin katılımının ancak güçlü bir kurumlar arası koordinasyonla mümkün olabileceğini ifade etti.

Toplantıda ayrıca, 2025-2026 yıllarını kapsayan “Ukrayna Yerli Halklar Yasası Uygulama Yol Haritası”nın tanıtıldığı, katılımcıların alınacak kararların mâlî kaynaklarla desteklenmesi ve kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardığı kaydedildi.