
Macaristan, Ukrayna'nın Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakerelerinde uzun süredir engellediği başlıklardan biri için sürecin başlatılmasına onay verdi.
Budapeşte yönetimi, Ukrayna ve Moldova'ya müzakere sürecindeki altıncı faslın açılmasına yönelik prosedürü başlatan resmî mektubun gönderilmesini kabul etti.
Polonya merkezli RMF24'ün haberine göre; söz konusu fasıl, AB'nin ortak dış ve güvenlik politikası, ticaret politikası ile üçüncü ülkelerle ilişkiler başlıklarını kapsıyor.
RESMİ MÜZAKERELER HENÜZ BAŞLAMIYOR
Öte yandan resmî mektubun gönderilmesinin müzakerelerin başlaması anlamına gelmediği, bunun yalnızca uzun sürecin ilk aşamasını oluşturduğu belirtildi.
Buna göre Ukrayna ve Moldova öncelikle resmî müzakere pozisyonlarını sunacak. Ardından Avrupa Komisyonu ortak müzakere taslaklarını hazırlayacak ve bu taslakların AB üyesi tüm ülkeler tarafından oy birliğiyle onaylanması gerekecek.
Sürecin planlandığı şekilde ilerlemesi hâlinde altıncı faslın resmî olarak 14 Temmuz'da AB Avrupa İşleri Bakanları toplantısında açılması öngörülüyor.
DİĞER BAŞLIKLARDA BLOKAJ SÜRÜYOR
Macaristan'ın, haziran sonunda engellediği diğer dört müzakere başlığı için ise süreci başlatmayı henüz kabul etmediği bildirildi.
Bu nedenle haberde, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'nın temmuz ayı içinde tüm müzakere başlıklarının açılması yönündeki beklentisinin gerçekleşmesinin zor olduğu ifade edildi.
Ayrıca, AB içerisinde de Ukrayna'nın üyelik müzakerelerinin hızlandırılması konusunda tam bir görüş birliği bulunmadığı, Polonya'nın da aralarında olduğu birçok üye ülkenin sürecin kademeli şekilde ilerlemesini desteklediği kaydedildi.