
İşgalci Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı geniş çaplı işgal girişimi, 4. yılını geride bıraktı. Tagesschau Alman televizyon kanalının aktardığına göre, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının dördüncü yılında Berlin ve Brandenburg eyaletlerinde çeşitli anma ve dayanışma etkinlikleri düzenlendi. Başkentte Lustgarten parkından Brandenburg Kapısı’na yürüyen yaklaşık 5 bin kişi, “Avrupa’nın geleceği için” temasıyla düzenlenen gösteride Ukrayna ile dayanışma mesajı verdi.
ÇUBAROV: RUSYA'NIN NİYETİ UKRAYNA'YI YOK ETMEK
Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Rusya’nın amacının Ukrayna’yı bir devlet olarak ortadan kaldırmak olduğunu belirterek, “Bu savaş 2022’de başlamadı. Şubat 2014’te Kırım’ın işgaliyle başladı. Rusya bağımsız Ukrayna devletini yok etmeyi, Ukrayna halkının kendi geleceğini özgürce belirleme iradesini ve haklarını bastırmayı hedefleyerek tam kapsamlı bir savaş başlattı.” ifadelerini kullandı.
ANMA PROGRAMLARI GÜN BOYU DEVAM ETTİ
Berlin'de gün içinde de çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Sabah saatlerinde Berlin’deki Fransız Friedrichstadt Kilisesi’nde düzenlenen dua programına katılanlar arasında Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul ve Ukrayna’nın Almanya Büyükelçisi Oleksiy Makeyev de yer aldı.
Brandenburg eyaletinin Potsdam ve Frankfurt (Oder) kentlerinde de Ukrayna’daki savaşın mağdurları için anma etkinlikleri düzenlendi.