Rus saldırıları nedeniyle gemiler Ukrayna limanlarına girişi durdurdu

Ukrayna Tarım Politikası Bakanı Taras Vısotskıy, artan Rus saldırıları nedeniyle gemi sahiplerinin güvenlik gerekçesiyle Ukrayna'nın Karadeniz limanlarına girişleri geçici olarak durdurduğunu açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2026 12:59
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2026 12:59
https://www.qha.com.tr/

Rusya'nın Karadeniz'deki saldırılarının artması nedeniyle Ukrayna'nın Karadeniz limanlarına gemi girişleri geçici olarak durdu.

Ukrayna Tarım Politikası Bakanı Taras Vısotskıy, gazetecilere yaptığı açıklamada, 23 Temmuz itibarıyla Ukrayna'nın Karadeniz limanlarına giriş yapan gemi trafiğinin durduğunu bildirdi.

Vısotskıy, gemi girişlerinin durmasının devlet tarafından alınmış bir karar olmadığını, bu kararın tamamen gemi sahipleri tarafından artan güvenlik riskleri nedeniyle verildiğini söyledi.

"GEMİ SAHİPLERİNİN KARARI"

"Dün limanlara dört ya da beş gemi giriş yaptı. Sayı düşük olsa da trafik devam ediyordu. Bugün itibarıyla ise gemi girişleri durdu. Devlet herhangi bir kısıtlama getirmedi, bu tamamen gemi sahiplerinin kararı." ifadelerini kullandı.

Bakan, mevcut durumun henüz deniz yoluyla ihracatın tamamen durduğu anlamına gelmediğini belirterek, hükûmetin deniz taşımacılığını yeniden canlandıracak çözümler üzerinde çalıştığını, ancak bu adımların ayrıntılarının henüz paylaşılmayacağını ifade etti.

Vısotskıy, güvenlik koşullarının günlük olarak değişebildiğini belirterek, saldırı risklerinin artmasının ardından gemi sahiplerinin faaliyetlerini geçici olarak askıya aldığını, yeni şartları değerlendirdikten sonra ise duruma uyum sağlamaya çalıştıklarını söyledi. İhracatın sağlıklı şekilde değerlendirilebilmesi için birkaç aylık sürecin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan dünyanın en büyük konteyner taşımacılığı şirketlerinden Maersk, Rus saldırılarının liman altyapısına yönelik yoğunlaşması nedeniyle Karadeniz limanlarındaki hizmetlerini geçici olarak durdurduğunu açıklamıştı.

Artan saldırılar nedeniyle bazı armatörlerin Ukrayna limanlarına seferlerini iptal ettiği veya navlun sözleşmelerini yeniden müzakere ettiği belirtiliyor.

Buna rağmen Ukrayna limanları, 2026 yılının ilk altı ayında 42,4 milyon ton yük elleçlemeyi başardı. Ancak Ukrayna Tarım Üreticileri Birliği, Rus saldırılarının yoğunlaşması nedeniyle ülkenin Karadeniz limanları üzerinden gerçekleştirdiği tahıl ihracat kapasitesinin yaklaşık üçte birini kaybettiğini açıkladı.