
Ukrayna’nın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana topyekûn işgal saldırılarıyla hedef alan Rusya, Ukrayna’nın güney vilayetlerindeki saldırılarını yoğunlaştırıyor.
İşgalci Rusya, Mıkolayiv (Mykolaiv), Herson (Kherson) ve Zaporijjya (Zaporizhzhia) bölgelerini 30 Temmuz ve 31 Temmuz 2026 tarihleri arasında birçok kez bombaladı.
HERSON BÖLGESİNDE SİVİLLERİN TAHLİYESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Herson Bölgesi Askerî İdaresi Başkanı Oleksandr Prokudin, resmî sosyal medya hesabından yayımladığı açıklamada bölgedeki 49 sivil yerleşimin Rusya tarafından hava saldırıları, SİHA’lar ve topçu bombardımanlarıyla vurulduğunu bildirdi.
Prokudin, Rus saldırıları sonucu en az 4 kişi hayatını kaybederken 5 sivilin ise yaralandığını kaydetti. Bununla beraber bölgenin Rus işgalinden kurtarılan noktalarından 8 sivilin tahliyesinin gerçekleştirildiğini aktaran Prokudin, sivil altyapının yanı sıra sosyal ve kritik altyapının da hedef alındığını dile getirdi.
Apartmanlar, müstakil evler, araçlar, bir idari bina, bir mağaza ve bir doğal gaz boru hattının hasar aldığını ifade eden Prokudin, öte yandan Rusya’nın bölgeye FPV tipi bir silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile saldırması sonucu yaralanan 89 yaşındaki bir adamın hayatını kaybettiğini açıkladı.
ZAPORİJJYA BÖLGESİNDEKİ 45 SİVİL YERLEŞİM 842 KERE BOMBALANDI
Zaporijjya Bölgesi Askerî İdaresi Başkanı İvan Fedorov da resmî sosyal medya hesabı üzerinden bölgedeki saldırılara ilişkin açıklamada bulundu. Rusya’nın bölgedeki 45 noktayı toplamda 842 defa hedef aldığını kaydeden Fedorov, saldırılar sonucu en az 6 sivilin yaralandığını bildirdi.
Bununla birlikte Rusya, 18 hava saldırısı, çoğunluğu FPV tipi olmak üzere 630 farklı SİHA, birçok namlulu roketatar silah sistemi (MLRS) ve 193 topçu bombardımanıyla bölgede terör estirdi.
Ayrıca altyapı, konutlar ve araçların saldırılar sonucu gördüğü hasara yönelik 38 ihbar kayda geçti.
MIKOLAYİV BÖLGESİNDE SİVİL VE SOSYAL ALTYAPI HASAR ALDI
Mıkolayiv Bölgesi Askerî İdaresi Başkanı Heorhiiy Reşetilov (Georgiy Reshetilov) ise resmî sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığı açıklamada bölgenin Mıkolayiv ve Baştanka (Bashtanka) ilçelerinin hedef alındığını aktardı.
Reşetilova, Mıkolayiv ilçesinin güdümlü hava bombalarıyla (KAB) vurulması sonucu müstakil evler, bir kültür merkezi ve bir okulun hasar aldığını bildirdi. Baştanka ilçesi ise Molniya tipi SİHA’larla 3 defa vurulurken bir idari bina ise hasar gördü.
Bununla birlikte Reşetilov, bölgedeki saldırılar sonucu herhangi bir can kaybı veya yaralanmanın yaşanmadığını kaydetti.