Rusya tarafından kaçırılan 2 bin 665 Ukraynalı çocuk geri getirildi

Rusya tarafından işgal altındaki Ukrayna topraklarından kaçırıldığı tespit edilen 20 bin 651 Ukraynalı çocuktan 2 bin 665’i kurtarıldı.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2026 17:35
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2026 17:35
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna makamları, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın başlamasından bu yana Rusya tarafından zorla yer değiştirmeye maruz bırakıldığı tespit edilen 20 bin 651 Ukraynalı çocuktan 2 bin 665’inin Ukrayna hükûmetinin kontrolündeki bölgelere geri getirildiğini açıkladı.

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Komiserliği Sekretaryası tarafından Ukrinform’a yapılan açıklamaya göre, veriler 7 Ekim 2026 itibarıyla Ukrayna’nın resmî “Savaşın Çocukları” portalındaki kayıtlar temel alınarak hazırlandı.

20 BİN 651 ÇOCUK İÇİN ZORLA YER DEĞİŞTİRME KAYDI

Sekretarya, savaşın başlamasından bu yana 20 bin 651 çocuk hakkında zorla yer değiştirme vakasının kayda geçirildiğini bildirdi. Bunun yanı sıra 59 bin 676 çocuğun mevcut konumunun tespit edildiği, 2 bin 363 çocuğun ise hâlen aranıyor olduğu belirtildi.

Ukrayna makamları, çocukların geri getirilmesi sürecinde ailelerle yeniden bir araya getirilmelerinin yanı sıra çocukların güvenliğinin sağlanması ve Ukrayna’ya dönüşlerinin organize edilmesine odaklanıldığını belirtti.

Ukrayna İnsan Hakları Komiserliği Sekretaryası, kayıp çocuklar ile deportasyon, zorla yer değiştirme veya Rusya’da ya da işgal altındaki bölgelerde bulunduğu tespit edilen çocukların aynı kategori kapsamında değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Açıklamada, Ukrayna kontrolündeki bölgelere geri getirilen her çocuğun daha önce kayıp veya Ukrayna kolluk kuvvetleri tarafından aranan çocuk statüsünde olmadığı vurgulandı.

KATAR VE MELANİA TRUMP’IN DESTEĞİ

Çocukların yerlerinin tespit edilmesi ve güvenli şekilde Ukrayna’ya geri gönderilmesinde uluslararası ortakların önemli rol oynadığı belirtildi.

Ukrayna makamlarına göre 83 çocuk Katar’ın arabuluculuğuyla, özellikle karmaşık vakalar kapsamında 30 çocuk ise Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın eşi Melania Trump’ın desteğiyle Ukrayna’ya geri getirildi.

Ukrayna tarafından paylaşılan verilere göre, yılın başından bu yana Rusya’nın kontrolündeki Herson bölgesinden de 208 çocuk geri getirildi.