Rusya, Ukrayna'nın kritik enerji bölgelerini vurmaya devam ediyor

Rusya’nın saldırıları, Ukrayna’nın enerji sistemini tahrip etmeye devam ederken, ülkenin istikrarı ile yaşam kaynaklarını tehdit ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2025 15:09
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2025 15:09
https://www.qha.com.tr/

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik topyekûn işgal girişimi 24 Şubat 2022’den bu yana devam ediyor. Bu süreçte Rus birlikleri, ülke genelindeki enerji tesislerini sistematik olarak hedef alıyor, hava saldırıları ve balistik füzelerle sürekli hasar veriyor.

Ukrayna Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 18 Ağustos'u 19 Ağustos'a bağlayan gece Rus işgal güçlerinin büyük bir saldırı gerçekleştirdiğini kaydetti.

Hava saldırısında Rus ordusu, Ukrayna’nın enerji ve sanayi açısından en önemli merkezlerinden biri olan Poltava bölgesini hedef aldı. Saldırı sonucu, bölgedeki enerji şirketlerine ait bazı ofis binaları zarar gördü ve birçok bölgede elektrik kesintileri yaşandı. Özellikle Lubnıy ilçesinde bin 471 konut ve 119 ticari işletme elektriksiz kaldı.

Öte yandan kurtarma hizmetlerinin hasarın giderilmesi için çalışmalarını sürdürdüğü açıklandı.

UKRAYNA ENERJİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Ukrayna Enerji Bakanlığı yaptığı açıklamada, 2025 yılı mart ayından bu yana enerji altyapısına yönelik 2 bin 900’den fazla saldırı tespit edildiğini belirterek, bu durumun uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlali olduğunu vurguladı. Bakanlık ayrıca, uluslararası toplumu saldırgan devlete karşı yaptırım baskısını artırmaya ve Ukrayna’ya kritik altyapı tesislerini koruması için ek destek sağlamaya çağırdı.

SIBİHA: LİDERLERİN YAKLAŞAN TOPLANTISI BARIŞ YOLUNDA BİR ATILIM SAĞLAYABİLİR

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrıy Sıbiha, Batılı ortaklara, gece boyunca Rusya’nın 270 SİHA ile balistik ve seyir füzeleri fırlattığını, enerji altyapısına zarar verdiğini ve sivil vatandaşların yaralanmasına neden olduğunu hatırlattı.

Sıbiha, “Bu durum bir kez daha ölümlerin durdurulmasının, kalıcı bir barışın sağlanmasının ve güvenilir güvenlik garantilerinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bu bağlamda, Ukrayna, ABD ve Rusya liderlerinin yaklaşan toplantısı barış yolunda bir atılım sağlayabilir. Barış çabalarından dolayı Amerika’ya ve liderine teşekkür ediyoruz.” diye vurguladı.