
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Ukrayna'ya gönderilecek Patriot hava savunma füzelerinin yola çıktığını söyledi. Trump 15 Temmuz 2025 tarihinde Maryland'deki Andrews Ortak Üssü'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Trump, Ukrayna’ya sevk edilecek Patriot hava savunma füzeleri ve diğer silahlar hakkındaki bir soruya, “Hâlihazırda sevk ediliyor.” şeklinde cevap verdi.
Ayrıca Trump, “Almanya'dan geliyorlar ve sonra Almanya tarafından değiştiriliyorlar. Ve her durumda, ABD tam olarak geri ödeme alıyor.” diye ekledi.
Almanya, 14 Temmuz'da Avrupa müttefiklerinin Ukrayna için üçten fazla Patriot sistemi hakkında görüşmelerde bulunduğunu söylemişti.
TRUMP’TAN UKRAYNA’YA 17 PATRİOT DESTEĞİ VE RUSYA’YA YÜZDE 100 GÜMRÜK TEHDİDİ
Trump, Vaşington’da (Washington) NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile yaptığı görüşmenin ardından Ukrayna’ya yönelik yeni destek paketini kamuoyuyla paylaştı. Trump, Ukrayna için üretilecek silahların maliyetini Avrupa ülkelerinin karşılayacağını ve ABD'nin 17 adet Patriot hava savunma sisteminin sevkiyatına onay verdiğini duyurdu.
Trump, Ukrayna’ya gönderilecek Patriot füze sistemlerinin bazılarının kısa sürede cepheye ulaşacağını vurgulayarak, “Bir ülke şu anda 17 Patriot sistemi hazırlıyor. Bunların çoğu kısa sürede cepheye sevk edilecek.” dedi.
50 GÜNLÜK MÜZAKERE SÜRESİ VE SERT UYARI
Bununla birlikte Trump, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın sona erdirilmesine yönelik bir anlaşmanın önümüzdeki 50 gün içinde sağlanmasını beklediğini söyledi. Aksi takdirde, ABD’nin Rusya’ya yüzde 100 oranında yeni gümrük tarifeleri uygulayacağını açıkladı.