
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, petrol üreticilerini fiyatları düşürmeyerek Ukrayna-Rusya Savaşı’nı uzatmakla suçladı. 23 Ocak 2025 tarihinde İsviçre’nin Davos şehrinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) çevrim içi olarak katılan Trump, bir konuşma gerçekleştirdi.
"YAŞANANLARDAN BİR DERECEYE KADAR ONLAR DA SORUMLU"
The Guardian gazetesinin 23 Ocak 2025 tarihli haberine göre Trump; Suudi Arabistan ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünü (OPEC), Rusya’ya giden gelirleri kesmek için petrol maliyetini düşürmeye çağırdı.
Trump, “Suudi Arabistan ve OPEC’ten petrol maliyetini azaltmalarını isteyeceğim. Açıkçası seçimden önce bunu yapmadıklarına şaşırdım.” ifadelerini kullandı ve petrol maliyetlerinin düşmesi durumunda, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın sona ereceğini söyledi.
Trump ayrıca, “Bunu uzun zaman önce yapmaları gerekirdi. Aslında yaşananlardan bir dereceye kadar onlar da sorumlu. Milyonlarca insan hayatını kaybediyor.” ifadelerini kullandı.
“NATO ÜLKELERİ HARCAMALARI ARTIRMALI”
Trump konuşmasında NATO ülkelerinin ABD’ye olan bağımlılıklarını azaltmak için savunma harcamalarını önemli ölçüde artırmalarını gerektiği çağrısını yineleyerek, “Ayrıca tüm NATO ülkelerinden savunma harcamalarını gayrisafi millî hasılalarının (GSYH) yüzde 5'ine çıkarmalarını isteyeceğim. Ki, bu yıllar önce olması gereken rakamdı.” dedi.
NATO ülkelerinin son yıllardaki düşük harcama seviyelerinin ABD’ye haksızlık olduğunu belirten Trump, zaten uzun yıllardır pek çok şeyin ABD’ye haksızlık olduğunu kaydetti.