
Ukrayna, bugün 15 Temmuz Ukrayna Devlet Günü'nü kutluyor. Ukrayna Devlet Günü bu sene 3. kez kutlanıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy paylaştığı kutlama mesajında, Ukrayna’nın bağımsızlık için savaştığını vurgulayarak, “Ukrayna, hastalıklı iddiaları uğruna kan döken kötülüğe boyun eğmeyecektir.” ifadelerini kullandı.
Ukrayna, bu yıl 3. kez Ukrayna Devlet Günü'nü kutluyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 2021 yılında 24 Ağustos Ukrayna Bağımsızlık Günü çerçevesinde yapılan kutlamalar sırasında Ukrayna devletinin kuruluş gününün kutlanacağı özel bir gün ilan etme teklifinde bulunmuştu. Zelenskıy, Ukrayna devletinin Kıyiv kentinin kuruluşu ile oluşmaya başladığını belirterek Kıyiv Knezliği’nin Hristiyanlığı kabul ettiği 28 Temmuz gününde Ukrayna Devlet Günü'nün kutlanması gerektiğini belirtmiş, aynı gün Zelenskıy ilgili kararnameyi imzalamıştı.
Ancak Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin Yeni Jülyen takvimine geçişi nedeniyle Ukrayna Devlet Günü'nün tarihi 13 gün öne kaydırıldı. Bu nedenle, artık Ukrayna 15 Temmuz’da Devlet Günü’nü kutluyor.
"UKRAYNA KÖTÜLÜĞE BOYUN EĞMEYECEK"
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Ukrayna Devlet Günü çerçevesinde paylaştığı mesajda, şu ifadelere yer verdi:
“Devletimiz, Ukrayna uğruna savaşan, çalışan, dünyayı birleştiren, araştıran, gerçeği yayan ve Rusya'nın Ukrayna’ya karşı işlediği tüm suçlar için cezalandırılmasını sağlamak için çaba gösteren herkesin başarısıdır.”
Ukrayna’nın var olma mücadelesini verdiğini vurgulayan Zelenskıy, “Ukrayna, hastalıklı iddiaları uğruna kan döken, hem insanın hem de Tanrı'nın hakikatini küçümseyen, kendisi dışında herkesi değersizleştiren kötülüğe boyun eğmeyecektir. Çünkü Rusya kendi devletini tam da bu temelde inşa ediyor." dedi.
Ukrayna Devlet Günü’nde Ukraynalıların devletini tarihini hatırladığını ve tüm gücüyle Ukrayna'nın kazanması gereken savaşa odaklandığını belirten cumhurbaşkanı, “Bu savaş bağımsızlığımız içindir. Böylece bağımsızlık gelecek nesillere miras kalacaktır ve onlar bağımsızlık için savaşmak zorunda kalmayacaklardır.” ifadelerini kullandı.