
Ukrayna, savaş havacılığını geliştirmek ve hava savunma kapasitesini artırmak için büyük ölçekli bir program üzerinde çalışmaya başladı. Programın amacı F-16, Gripen ve Rafale model uçaklardan oluşacak 250 uçaklık bir hava filosu oluşturmak.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy bugün gazetecilerle bir araya gelerek konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Zelenskıy, “İsveç, Fransa ve ABD ile paralel görüşmeler yürütüyoruz. Genel hedefimiz 250 yeni uçaktan oluşan bir filo oluşturmak. Bu, geleceğimizin temeli olacak.” şeklinde konuştu.
Modern savaş uçaklarına geçişin yalnızca hava savunmasını güçlendirmekle kaymayacağını kaydeden Zelenskıy, aynı zamanda ülkenin savunma sanayisinin Batı’nın teknolojik standartlarıyla bütünleşeceğini kaydetti. Cumhurbaşkanı, Ukrayna Hava Kuvvetlerinin ihtiyaçlarına en uygun modellerin F-16, Gripen ve Rafale olduğunu belirterek, “Pilotlarımızın deneyimi ve düşmanın olanakları göz önüne alındığında bu üç platform en uygun seçimdir.” dedi.
İsveç yapımı Gripen uçaklarının öncelikli olduğunu vurgulayan Zelenskıy, bu uçakların bakım maliyetinin düşük, pilot eğitim süresinin yaklaşık altı ay olduğunu, ayrıca Gripen’lerin karayollarından kalkış yapabildiğini ve Ukrayna’nın mevcut silah sistemleriyle tam uyumlu olduğunu belirtti.
Ukrayna Cumhurbaşkanı, ayrıca İsveç ile 150 adet Gripen uçağının tedariki ve üretiminin yerelleştirilmesi konusunda ön anlaşmaya varıldığını da açıkladı. Zelenskiı, “İsveç ile 150 yeni Gripen için anlaşma imzalama konusunda anlaştık. Bu uzun bir süreç, ama çok önemli bir adım. En önemlisi, üretimin bir kısmı Ukrayna’da yapılacak. Bu, tarihi bir anlaşma.” ifadelerini kullandı.