Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy’den Rus savunma sanayisine yeni yaptırım dalgası

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rusya’nın savunma sanayi kompleksiyle bağlantılı 95 kişi ve 70 kuruluşa yönelik yeni yaptırımları onayladı.

Haber Giriş Tarihi: 04.01.2026 14:12
Haber Güncellenme Tarihi: 04.01.2026 14:12
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rusya Federasyonu’na bağlı kişi ve kurumlara yönelik yeni yaptırım kararlarını onayladı. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi açıklamada, söz konusu yaptırımların büyük ölçüde Rusya’nın savunma sanayi kompleksiyle bağlantılı kişi ve kuruluşları kapsadığı bildirildi.

Açıklamada, yaptırımların 95 gerçek kişi ile 70 tüzel kişiyi hedef aldığı belirtilerek, bu isimlerin Rusya’nın savunma ve askeri üretim altyapısında aktif rol oynadığı kaydedildi.

HABERLEŞME, ELEKTRONİK HARP VE MİKROELEKTRONİK ÖN PLANDA

Açıklamaya göre yaptırımlar, haberleşme sistemleri, elektronik harp (REB), mikroelektronik alanlarının yanı sıra kimya, metalurji, madencilik ile enerji ve yakıt sektörlerinde faaliyet gösteren kişi ve şirketleri kapsıyor.

Bu adımın, Rusya’nın askerî-endüstriyel kompleksinin işleyişini zorlaştırmayı ve Ukrayna’ya karşı yürütülen savaşta kullanılan silah ve askeri teçhizat üretim kapasitesini sınırlamayı amaçladığı vurgulandı.

Ukraynalı yetkililer ayrıca, yeni yaptırımların Rus savunma sanayisinin teknik bakım, tedarik ve üretim zincirlerini sekteye uğratmasının hedeflendiğini belirtiyor. Bu kapsamda özellikle yüksek teknolojiye dayalı askeri üretim alanlarının etkilenmesi bekleniyor.

YAPTIRIMLAR ORTAKLARLA EŞGÜDÜM İÇİNDE

Cumhurbaşkanlığı, 6 Kasım’da da yeni yaptırım kararları almış, bu adımların uluslararası ortakların uyguladığı yaptırımlarla uyumlu hale getirilmesini amaçladığını açıklamıştı.