Ukrayna’da barış gücü hazırlığı: 3 Avrupa ülkesi askerlerini Polonya’da topluyor

Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya’dan en az 1.500 asker, Ukrayna’da olası ateşkes sonrası yürütülecek barış misyonuna hazırlanmak üzere Polonya’da tatbikat yapacak.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2026 12:26
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2026 12:30
https://www.qha.com.tr/

Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya’dan en az bin 500 asker, Ukrayna’da olası bir ateşkesin ardından Avrupa barış gücünün konuşlandırılması senaryosuna hazırlanmak üzere Polonya’da tatbikat gerçekleştirecek.

The Times ve Daily Mail gazetelerinin haberlerine göre, tatbikatlarda Birleşik Krallık, Fransız ve Alman askerleri, Ukrayna’da olası bir ateşkes sonrasında yürütülebilecek barışı koruma misyonuna yönelik hazırlık yapacak.

Tatbikat kapsamında askerî birliklerin hareketi ve lojistik destek süreçleri üzerinde çalışılacak. Amaç, Avrupa askerlerinin Ukrayna’da olası bir barış anlaşmasının ardından caydırıcı bir unsur olarak görev yapabileceği senaryoya hazırlanmak.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığından bir kaynak, The Times’a yaptığı açıklamada, tatbikatta çok uluslu kuvvetlerin aynı bölgede birlikte faaliyet göstermesinin prova edileceğini belirtti.

UKRAYNA’YA ASKER KONUŞLANDIRILMASI DAHA ÖNCE GÜNDEME GELMİŞTİ

Eski Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), ocak ayında olası bir barış anlaşmasının ardından Ukrayna’ya asker konuşlandırılması niyetini içeren bir deklarasyona imza atmıştı.

Daha önce Birleşik Krallık ve Fransa’nın, barış anlaşması yapılması durumunda Ukrayna’nın güvenliğini desteklemek amacıyla 15 bine kadar asker göndermeyi planladığı bildirilmişti. Bu sayının, daha önce beklenen asker sayısından önemli ölçüde düşük olduğu belirtilmişti.