
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ile İran yönetimi arasında Hürmüz Boğazı’nın açılması ve ateşkes sağlanmasına yönelik anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.
Pakistan’ın arabuluculuk çabalarını da takdir ettiklerini belirten Sıbiha, “ABD kararlılığı işe yarıyor. Moskova’nın da ateşkese zorlanması ve Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşı sona erdirmesi için benzer bir kararlılığın zamanı geldiğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
İKİ HAFTALIK ATEŞKES
ABD Başkanı Trump, Hürmüz Boğazı’nın tamamen açılması koşuluyla İran ile iki haftalık karşılıklı ateşkesi kabul ettiklerini açıkladı.
Trump, Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, İran’a tanınan sürenin dolmasına saatler kala yürütülen diplomatik temasların sonuç verdiğini duyurdu. Trump, Pakistan’ın arabuluculuğunda gerçekleşen görüşmeler neticesinde, Hürmüz Boğazı’nın açılması şartıyla İran’a yönelik saldırıların iki haftalığına askıya alınacağını belirtti.
Trump, “İran’a yönelik bombardıman ve saldırıları iki haftalık süre için askıya almayı kabul ediyorum. Bu, iki taraflı bir ateşkes olacaktır.” ifadelerini kullanarak, anlaşmanın temel şartının Hürmüz Boğazı’nda kesintisiz geçişin sağlanması olduğunu vurguladı.
ABD Başkanı ayrıca, İran’daki askerî hedeflerin büyük ölçüde gerçekleştirildiğini savunarak, taraflar arasında “uzun vadeli” bir barış anlaşmasına yakın olunduğunu ifade etti. Trump, İran tarafından sunulan 10 maddelik teklifin müzakereler için “uygulanabilir bir zemin” oluşturduğunu belirtti.