Ukrayna’dan İHA tehdidine karşı 4 bin kilometrelik yol koruma planı

Ukrayna, Rusya’nın artan İHA saldırılarına karşı cephe hattına yakın bölgelerde yolları anti-İHA ağlarıyla koruma çalışmalarını hızlandırdı.

Haber Giriş Tarihi: 26.02.2026 11:34
Haber Güncellenme Tarihi: 26.02.2026 11:34
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna, cephe hattına yakın bölgelerde insansız hava araçlarının (İHA) saldırılarına karşı yolların korunmasını hızlandırıyor. Ukrayna Savunma Bakanı Mıhaylo Fedorov, yıl sonuna kadar toplam 4 bin kilometrelik yolun anti-İHA ağlarıyla kaplanmasının hedeflendiğini açıkladı.

Rusya’nın son dönemde askerî ikmal hatları, arka üsler, hastaneler, altyapı tesisleri ve sivil araçları giderek daha fazla İHA saldırılarıyla hedef aldığı belirtilirken, bu tehditlere karşı koruma önlemlerinin artırıldığı bildirildi. Fedorov, koruma çalışmalarını güçlendirmek amacıyla bütçeden ek olarak 1,6 milyar grivna (yaklaşık 37 milyon dolar) tahsis edildiğini ifade etti.

Anti-İHA ağlarının, İHA’ların pervanelerine takılarak hedeflerine ulaşmasını engellediğini belirten Fedorov, uygulamanın askerî birliklerin hareket güvenliğini artırdığını ve cephe hattına yakın yerleşimlerin işleyişini daha güvenli hâle getirdiğini vurguladı.

20 KİLOMETRE YOLUN KORUNMASI PLANLANIYOR

Fedorov ayrıca, koruma çalışmalarının hız kazandığını belirterek ocak ayında günde 5 kilometre olan kurulum hızının şubat ayında 12 kilometreye çıkarıldığını, mart ayında ise günlük 20 kilometre yolun korunmasının planlandığını söyledi.

Öte yandan Ukrayna’nın, Rusya sınırına yakın Harkiv, Sumı ve Çernihiv bölgelerinde savunma tahkimatlarının inşasını da hızlandıracağı bildirildi. Bu adımların, Rusya’nın İHA saldırılarına karşı savunmayı güçlendirmeyi amaçladığı kaydedildi.