
Ukrayna Dış İstihbarat Servisi Başkanı Rüstem Umerov, Ukrayna’nın insansız hava araçları (İHA) alanındaki uluslararası iş birliği girişimi “Drone Deal”ın (SİHA Anlaşmaları) genişlemeye devam ettiğini açıkladı.
Umerov, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb’un 23 Eylül 2026’da Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun 81'inci oturumu kapsamında New York’ta “Drone Deal” anlaşmasını imzaladığını bildirdi.
Rüstem Umerov, Finlandiya’nın modern savaş teknolojilerinin önemli unsurlarından biri hâline gelen İHA'ların ortak üretimi, teknolojik iş birliği, kritik altyapının korunması, hava savunmasının güçlendirilmesi ve güvenlik alanındaki ortak çalışmaları kapsayan girişime katılan 11’inci ülke olduğunu belirtti.
"DRONE DEAL" GİRİŞİMİ GENİŞLİYOR
Umerov, New York’taki görüşmeler kapsamında Avustralya ile de söz konusu girişim çerçevesinde çalışmalara başlanması konusunda mutabakat sağlandığını açıkladı.
10 ülkeyle daha ilgili çalışmaların son aşamada olduğunu belirten Umerov, “Bu, daha fazla ortak proje, daha fazla üretim ve ortaklarla birlikte Ukrayna savunma teknolojilerinin ölçeklendirilmesi için daha fazla fırsat anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.