
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), ülkesinin silah ihracatını yeniden başlatma kararı aldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, bu adımın hem ortaklara Ukrayna yapımı ve gerçek savaş koşullarında denenmiş sistemleri göstermek hem de savunma iş birliğini büyütmek amacıyla atıldığını belirtti.
Zelenskıy bugün BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, “Silah ihracatını yeniden başlatmaya karar verdik. Bunlar gerçek savaşta test edilmiş güçlü sistemler. Ayrıca, savunmalarının modern ve güvenilir olması için güçlü ortaklarımızla birlikte savunma üretimimizi artırmaya hazırız. Bu yarışı sıfırdan başlatmanıza gerek yok; gerçek savunmada kendini kanıtlamış olanı paylaşmaya hazırız." diyerek, küresel savunma sanayisine iş birliği teklifinde bulundu.
RUSYA İLE TİCARET UYARISI
Zelenskıy, bazı ülkelerin "hâlâ rahatlamış" olduğunu, ancak bu BM Genel Kurulu'nda savaşın devam ettiği devletlerin de bulunduğunu belirtti. Ukraynalı lider Rusya ile ticaretin sonuçlarına dikkat çekerek, "Dolayısıyla, barışa ya da Rusya ile ticarete devam edip bu savaşı finanse etmeye yardım edip etmeyeceğiniz size bağlı. Esir askerlerin serbest bırakılması, kaçırılan çocukların evine dönmesi, rehinelerin özgürlüğüne kavuşması size bağlı." ifadelerini kullandı.
RUSYA TOPYEKÛN SAVAŞI BAŞLATTIKTAN SONRA UKRAYNA SİLAH İHRACATINI DURDURULMUŞTU
Rusya’ya 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal girişimi başladıktan sonra Ukrayna yönetimi, “savaş sürerken tüm üretimin Ukrayna ordusunun ihtiyaçlarına yönlendirilmesi” ilkesini benimseyerek, askerî savunma ürünlerinin ihracatını durdurma kararını almıştı.