Zaporijjya Nükleer Santralinin enerjisi tamamen kesildi

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Rus işgalcilerin kuşatması altında kalan Zaporijjya Nükleer Santrali'nde enerjinin tamamen kesildiğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2023 18:47
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2023 18:47
https://www.qha.com.tr/

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişimi ve topyekun saldırıları birinci yılını geride bıraktı. İşgalci Rusya, Avrupa'nın en büyük enerji santrali Zaporijjya Nükleer Santrali'ni bir yıl önce kuşatmııştı. Hala Rus işgali altında olan nükleer santralin boşaltılması için çağrı yapıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'e ziyaretinde, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile görüştü ve Zaporijjya Nükleer Santrali'ni ele aldı. 

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK NÜKLEER SANTRALİNİN ENERJİSİ KESİLDİ

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Yönetim Kurulu Toplantısında bu sabah dış enerji kaynağının tamamen kesildiğini ve 20 adet acil durum jeneratörün devreye girdiğini bildirdi. Grossi, Zaporijjya Nükleer Santrali'nin 750 kilovatlık bir güç sağladığını, 320 kilovatlık yedek enerji kaynağının da birkaç gün önce zarar gördüğü için tamir edildiğini söyledi. Santralin sıcak kapalılıktan soğuk kapalılığa geçtiğini ifade eden Grossi şunları aktardı:

"Şimdi bir kez daha Zaporijya Nükleer Santrali, 'son savunma hattı' olan acil durum jeneratörleriyle çalışıyor. Bu, Zaporija’nın tüm dış gücünü kaybettiği ve acil durum modunda çalışmak zorunda kaldığı 6. kez, tekrar ifade etmek istiyorum, 6. kez. Avrupa’nın en büyük nükleer santralinden bahsettiğimizi hatırlatmak isterim. Peki biz ne yapıyoruz? Şu an bu odada oturup bunun olmasına nasıl izin verebiliriz? Bu, böyle devam edemez"