
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, ABD Özel Temsilcisi ile gerçekleştirilen barış ve müzakere odaklı diplomatik temasların hemen ardından Rusya'nın başkent Kıyiv'e düzenlediği balistik füze saldırılarına sert tepki gösterdi. Zelenskıy, işgalci Rus güçlerinin Kıyiv’e üç dalga halinde 21 balistik füze fırlattığını, Ukrayna genelinde saldırılarda en az 2 kişinin hayatını kaybettiğini ve 30’dan fazla kişinin yaralandığını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Zelenskıy, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Rus bombardımanının boyutunu ve diplomasiye verilen yanıtı şu sözlerle dile getirdi:
Sözde Rus 'hümanistleri' akşam saatlerinden itibaren Kıyiv'e üç dalga halinde balistik füze attı. Toplam 21 füze kullandılar. Ne yazık ki şehirde çok sayıda isabet ve ağır hasar var: Sıradan konutlar, enerji tesisleri, bir tren istasyonunun ve metronun altyapısı, alışveriş merkezleri, işletmeler... Hasar gören yapılar arasında bir manastır bile var.
12 BÖLGE HEDEF ALINDI: 2 ÖLÜ, 5’İ ÇOCUK 34 YARALI
Saldırıların sadece başkentle sınırlı kalmadığını ve gece boyunca ülke genelinde 12 bölgenin Rus füzeleri ile SİHA’larının hedefi olduğunu belirten Zelenskıy, "Kıyiv'de ve diğer bölgelerde 5'i çocuk olmak üzere 34 insanımız yaralandı. Şu anki belirlemelere göre 2 vatandaşımız hayatını kaybetti." şeklinde bildirdi.
"SADECE MÜZAKERE YETMEZ, RUSYA ÜZERİNE GERÇEK BİR BASKI ŞART”
Düzenlenen hava saldırısının Moskova'nın diplomasiye bakışını açıkça ortaya koyduğunu vurgulayan Ukrayna Cumhurbaşkanı, uluslararası topluma ve müttefiklere çağrısını sürdürerek açıklamasını şöyle tamamladı:
Rusya, yürütülen müzakerelerin hemen ardından adeta gövde gösterisi niteliğinde bir saldırı gerçekleştirdi. Bu durum, yaşanan hiçbir şeye karşı tutumlarında gerçek bir değişim olmadığını gösteriyor. Bu savaşı bitirmek adına doğru çözümler aramaya devam etmek elbette önemlidir. Ancak Rus balistik füzeleri müzakerelere verilen yanıt haline gelmişse, Rusya üzerinde gerçek ve caydırıcı bir baskı kurulması şarttır.