Zelenskıy’dan Trump’ın seçim çağrısına yanıt: Putin, ateşkesi kabul ederse seçimler yapılır

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, ABD Başkanı Trump’ın Ukraynalılara yeni bir cumhurbaşkanı seçmeleri yönündeki çağrısına karşı millet iradesi vurgusu yaptı. Zelenskıy, seçimlerin düzenlenebilmesi için Rusya’nın 60 günlük tam ateşkesi kabul etmesini önerdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2026 10:15
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2026 11:25
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, ABD Başkanı Donald Trump’ın kendisini hedef alan açıklamalarına karşı ülkenin liderini belirleme hakkının Ukrayna halkına ait olduğunu vurguladı.

ABC News televizyonuna konuşan Zelenskıy, Trump’ın Ukrayna’da seçim yapılması ve yeni bir cumhurbaşkanı seçilmesi yönündeki sözlerine, “Başkan Trump’a saygı duyuyorum ama hangi lideri seçeceğimize karar verme yetkisi halkımızdadır.” ifadeleriyle karşılık verdi.

SEÇİMLER İÇİN 60 GÜNLÜK TAM ATEŞKES ÖNERİSİ

Seçimlere ilişkin önerisini Trump yönetimine ilettiğini belirten Zelenskıy, Rusya’nın 60 gün boyunca tam ateşkese uyması hâlinde seçimleri düzenlemeye hazır olduklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da cumhurbaşkanının değişmesini istediğini bildiğini kaydeden Zelenskıy, “Lütfen Putin’e söyleyin, bize iki ay, 60 gün tam ateşkes verin, 60 gün, biz de seçimleri düzenleyelim. Elbette, halkımızın vereceği her türlü seçime hazır olacağız.” diyerek sandık sonuçlarına saygı duyacağını belirtti.

Trump, Ukrayna’nın Rus petrol rafinerilerine yönelik saldırılarını eleştirdiği açıklamasında Zelenskıy’ı anlaşmaya yanaşmamakla suçlamış ve “Bence Ukrayna’nın yeni bir cumhurbaşkanı seçme zamanı geldi.” demişti.

“BİZE SALDIRMAYIN, ÇOCUKLARIMIZI ÖLDÜRMEYİN”

Röportajda savaşın en önemli finansmanlarından Rus petrol tesislerine yönelik saldırılara da değinen Zelenskıy, Ukrayna’nın kendi enerji altyapısını hedef alan Rus saldırılarına karşılık verdiğini vurguladı.

Barış ve ateşkes istediklerini Trump’a defalarca ilettiklerini belirten Zelenskıy, “Bize saldırmayın. Çocuklarımızı öldürmeyin. Biz de sizin dizel depolarınıza saldırmayı durduracağız. Ve bence bu adil, çok adil bir anlaşma.” sözleriyle enerji altyapısına yönelik saldırıların karşılıklı olarak durdurulabileceğini ifade etti.

ZELENSKIY, ATEŞKES AÇIKLAMASININ KENDİSİ İÇİN SÜRPRİZ OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Röportajın yayımlanmasının ardından Trump, sosyal medya hesabından Ukrayna ile Rusya’nın enerji altyapısına yönelik saldırıları durdurma konusunda anlaştığını ve ateşkesin derhâl yürürlüğe girdiğini duyurdu.

Ancak Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Axios’a verdiği demeçte Trump’ın açıklamasının “kendisi için bir sürpriz” olduğunu belirtti.

TRUMP ATEŞKES DEDİ RUSYA SANTRAL VURDU

Zelenskıy ayrıca, söz konusu açıklamanın ardından Rusya'nın Harkiv'deki bir termik santrale yönelik saldırı düzenlediğini aktardı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisinden üst düzey bir kaynak, ABC News’e yaptığı açıklamada Zelenskıy ve ekibinin bu duyurudan önceden haberdar edilmediğini, açıklamayı sosyal medyadan öğrendiğini söyledi. Aynı kaynak, Ukrayna’nın söz konusu anlaşmaya ilişkin bilgi sahibi olmadığını belirtti.

RUSYA İLE DİZEL ANLAŞMASINA TEPKİ

Trump ile Zelenskıy arasındaki son tartışma, ABD’nin Rusya’dan 300 bin ton dizel yakıt ithal etmek üzere anlaşmaya vardığının açıklanmasının ardından yaşandı. Zelenskıy, anlaşmayı “bariz bir zayıflık” olarak nitelendirerek Rusya’nın savaşı sürdürmesine imkân sağlayacağını ifade etmişti.