SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Kırım, eylem yaparak eski yer adlarını savunacak

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2012 12:42
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2012 12:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bizim Kırım, eylem yaparak eski yer adlarını savunacak
Bizim Kırım teşkilatı, yarımadada değiştirilen yer adlarının geri getirilmesi konusunu devamlı gündemde tutmak amacıyla Kırım Özerk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Binası’nın önünde süresiz eylem yapmayı planladığı açıkladı.

Kırım Başbakanı Anatoliy Mogilyov, 10 Temmuzda Akmescit’te düzenlediği basın toplantısında Kırım’ın eski yer adlarının geri getirilmesine gerek olmadığını ve şimdiki adların kalması gerektiği fikrinde olduğunu açıkladı. CrimeanTatars.org ‘un verdiği bilgiye göre Bizim Kırım Derneği başkanı Abduraman Egiz, “Biz, ayda veya hafta bir sıklığıyla devamlı olarak Kırım Bakanlar Kurulu binası önünde protesto eylemi düzenleyeceğiz. Biz bu eylemlerle ne Mogilyov’a ne de Konstantinov’a (Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov), onlara yaptığımız başvuruda gündeme getirdiğimiz Kırım’ın değiştirilmiş olan yer adlarının geri getirilmesi sorununu devamlı hatırlatayacağız.”dedi.

Bizim Kırım, daha önce Anatoliy Mogilyov ve Vladimir Konstantinov’a yarımadadaki yerleşim yerlerinin girişindeki tabelalara bugün kullanılan adların yanı sıra tarihi adlarının yazılması için başvuru yapmıştı. Başvuruda Kırım’ın şehir ve köylerine tarihi adlarının tamamen iade edilmesini büyük finansal ve idari zorluklar yaratacağından dolayı mevcut resmi adların saklanması ve bununla birlikte bölgelerde tarihi toponimlerinin yeniden kullanılması teklif ediliyor.

Egiz, “Tabelalara, 1944 yılından önce kullanılan Kırım Tatar, Yunan, Bulgar, Alman yer adları yazılabilir.”dedi. Egiz, Kırım’da tabelalarda iki yer adının kullanılması uygulamasının daha önce yer aldığını hatırlattı. Egiz, Kırım Parlamentosunun Kırım’da Ukrain dilindeki yer adlarının Rusça versiyonunun tabelalarda kullanılması kararını aldığını, bu konuda yerel idarelerin kararının istenmediğini hatırlatarak “Biz, tarihi yer adlarına aynı usulün uygulanmasını istiyoruz. Bize 20 yıldır bu konularda yerel idarelerin yetkili olduğu, bu tür sorunların halk toplantılarında, referandumlarda çözülmesi gerektiği söyleniyor. Fakat tabelayı asmak için halktan izin almaya gerek yok.” dedi.

Osman Bsaryamaliyev

QHA
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.