SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya Kadınlar Günü'nde Şefika Gaspıralı anıldı

Gazi Üniversitesi öğrencileri "8 Mart Dünya Kadınlar Günü"dolayısı ile ömrünü Kırımlı kadınların haklarına adayan Şefika Gaspıralı'yı anarak anlamlı bir programa imza attı.

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2017 19:30
Haber Güncellenme Tarihi: 08.03.2017 23:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dünya Kadınlar Günü'nde Şefika Gaspıralı anıldı

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Türk Dünyası Araştırma Topluluğu tarafından  "Türk Dünyasında Kadın Hareketleri: Şefika Gaspıralı Örneği" başlığı ile açılan paneli Gazi Üniversitesi  Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatı öğretim üyesi Prof. Dr. Naciye Yıldız yönetti.



Şefika Gaspıralı'nın Kırım, Azerbaycan ve Türkiye'de ki çalışmalarının irdelendiği; politikacı, yazar, kadın hakları savunucusu yönlerinin öne çıkarıldığı programa Gazi Üniversitesi öğrencilerinin ve akademisyenlerin yoğun ilgi gösterildiği gözlendi.



 



"Hatun Gelmeden Kurultay Başlamazdı"



Panelin açılış konuşmasında söz alan ve oturumu yöneten  Yıldız,eski Türklerde kadının önemine dikkat çekerken "Eski Türklerde Hatun gelmeden kurultay başlamazdı.Hakan tek başına bir elçiyi huzuruna kabul etmez,sağda hakan solda hatun oturduğu bir zamanda huzura alınırdı.Kadınlar hükümdar, kale muhafızı, vali, sefir olabilirdi" dedi.



 



153294



 



"Kadın Hakları Mücadelecisi Şefika Gaspralı'yı Rahmetle Anıyorum"



Kadim Türk tarihinin Tomris Hatunlardan,Selcen Hatunlara,Hayme Analara,Halide Ediplere ve daha nice kıymetli Türk kadınlarını yetiştirdiği ifade eden Yıldız "bunlardan asla utulmayacak olanlardan biri ise şüphesiz  Kırım Tatar Aydınlanma Hareketinin Yolbaşcısı İsmail Bey Gaspıralı’nın kızı Şefika Gaspıralı'dır.Ömrünü kırım kadınlarının aydınlanmasına vakfeden gerçek bir kadın hakları mücadelecisi Şefika Gaspıralı rahmetle,minnetle anıyorum" dedi



Arş.Gör Meryem Başkurt "Şefika Gaspıralı'nın Gençlik Yılları ve Kırım'daki Faaliyetleri" ve "Gaspıralı'nın Azerbaycan'daki faaliyetleri"ni  anlattığı programda , Arş. Gör. Işılay Sava ise "Şefika Gaspıralı'nın Türkiye'deki faaliyetlerini" anlattı.



Program Gazi Üniverstesi Türk Dünyası Araştırma Topluluğu üyeleri ve konuşmacılar ile hatıra fotoğrafı çekinilmesi ile sona erdi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.