SON DAKİKA
Hava Durumu

Fransa'dan yoğun Libya diplomasisi

İç savaşın sürdüğü Libya'da iki büyük rakip güç durumundaki Başbakan Fayiz el-Sarac ve ülkenin doğusunda ordu komutanı olan Halife Hafter'in, ülke çapında şartlı ateşkes üzerinde anlaşmaya vardıkları bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2017 22:14
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2017 22:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Fransa'dan yoğun Libya diplomasisi

İç savaşın sürdüğü Libya'da iki büyük rakip güç durumundaki Başbakan Fayiz el-Sarac ve ülkenin doğusunda ordu komutanı olan Halife Hafter'in, ülke çapında şartlı ateşkes üzerinde anlaşmaya vardıkları bildirildi. Ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron başkanlığında yürütülen görüşmelerde, tarafların önümüzdeki dönemde seçimlerin gerçekleştirilmesi adına birlikte çalışmayı taahhüt ettikleri öğrenildi.



156568



Petrol zengini Libya'da barış anlaşması için yapılan önceki girişimler, 2011 yılında Muammer Kaddafi'nin devrilmesiyle ortaya çıkan çok sayıdaki isyancı gruplar ve iç bölünmüşlükler nedeniyle sıklıkla başarısızlığa uğramıştı. Geçtiğimiz Mayıs ayında Abu Dabi'de gerçekleştirilen ve somut bir ilerleme kaydedilemeyen görüşmelerin ardından ikinci defa bir araya gelen tarafların ortak açıklamasında: "Ateşkese bağlıyız ve terörle mücadele kapsamı dışında kalan konularda herhangi bir şekilde silahlı güçlerin kullanımından kaçınacağımızı taahhüt ediyoruz." ifadelerine yer verildi.



Dökümanda ayrıca, tarafların mümkün olan en kısa süre içinde Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde seçimlerin düzenlenmesi adına birlikte çalışacakları sözü yer aldı. Fransız Cumhurbaşkanı Macron ise seçimlere ilişkin olarak 2018 yılı ilkbaharı üzerinde mutabık kalındığını kaydetti.



Batılı hükümetler, Sarac'ın Trablus merkezli yönetimi altında ülkenin birleştirilmesini içeren BM destekli siyasi anlaşma için yoğun çaba gösteriyor. Uzlaşıyı engelleyen konuların başında ise, Halife Hafter'in yönetimde oynayacağı rol ve Libya Ordusu'nun kontrolünün kimde olacağı soruları geliyor. Macron gazetecilere yaptığı açıklamada, "Politik meşruiyet Bay Sarac'ın elinde. Askeri meşruiyet ise Hafter'de. Bu açıdan birlikte hareket etmeye karar verdiler. Çok önemli ve etkili bir hareket. Uzlaşıya dair siyasi sürece ve barışın inşasına katkıda bulunmak isteyenlerin tümünü bir araya toplamak adına gerekli meşruluğa ve kapasiteye sahipler." şeklinde konuştu.



Daha önce, 13 Temmuz'da Libya'daki çatışmaların çözümlenmesi için yakın zamanda somut girişimlerde bulunacağını belirten Macron'un, ülkedeki grupları devam eden siyasi kargaşaya son vermeye ikna etmek ve merkezi hükümeti güçlendirme yoluyla göçmen kaçakçılarını zayıflatmak istediği biliniyor.



154485



Öte yandan Fransa'nın bu girişiminin, İtalya'yı öfkelendirdiği belirtildi. Zira bir zamanlar Kuzey Afrika'da koloni olarak kullandığı Libya'daki önceki görüşmelere liderlik eden İtalya, yine bu ülke üzerinden Akdeniz'i aşmaya çalışan yoğun Afrikalı göçmen dalgasıyla baş etmeye çalışıyor. İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, La Stampa gazetesine verdiği demeçte Fransız girişimini desteklediğini fakat ortada pek çok sorun, pek çok arabulucu ve çok sayıda girişimin olduğunu söyleyerek, ortaya konan çabaların birleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.