SON DAKİKA
Hava Durumu

İlyasov: ''V.Kırım Tatar Kurultayının 2. Oturumu Kırım Tatar halkı için dönüm noktası oldu''-TEKRAR

Haber Giriş Tarihi: 13.12.2009 10:59
Haber Güncellenme Tarihi: 13.12.2009 10:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İlyasov: ''V.Kırım Tatar Kurultayının 2. Oturumu Kırım Tatar halkı için dönüm noktası oldu''-TEKRAR
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Remzi İlyasov, 5- 6 Aralık 2009 tarihleri arasında Akmescit’te (Simferopol) yapılan V. Kırım Tatar Milli Kurultayı 2. Oturumunun Kırım Tatar halkı için dönüm noktası olduğunu kaydetti.
Kırım Özerk Cumhuriyeti Verhovna Radası Kurultay- Ruh grup başkanı Remzi İlyasov’un basın servisinden gelen bilgilere göre İlyasov, 6 Aralıkta yapılan toplantıda Kurultay’ın Kırım Tatar milli özyönetim sisteminin geliştirilmesini öngören konseptin kabul edilmesinin Kırım Tatar halkı için dönüm noktası olduğunu kaydetti. Açıklamada, “Bu konseptin kabul edilmesi, Kırım Tatar milli hareketinin demokratikleşmesine doğru yapılan bir adımdır. Bu adım, toplumun istediği bir adımdır” deniliyor. İlyasov’a göre kabul edilen bu konsept esasında bütün gereken düzenleyici evraklar hazırlanacak.
İlyasov, “Kurultayın kabul ettiği karar, doğrudan Kurultay seçimlerini öngörüyor. Karar, seçimlerde hem aktif, hem pasif oy hakkının uygulamasını öngörüyor” dedi. Kabul edilen karara göre Kırım Tatar Milli Kurultay delegeleri seçmenler tarafından değil, Ukrayna vatandaşı Kırım Tatarları tarafından doğrudan seçimlerde gizli oylamada seçilecek.
Remzi İlyasov, Kurultay seçimlerinde %50 çoğunluk, %50 nispi temsil seçim sisteminin uygulanması gerektiğini savundu. İlyasov’a göre Kırım Tatar milli özyönetiminde sadece kendi bölgelerinde aktif çalışan Kırım’ın şehir ve bölgeler temsilcilerinin değil, sivil toplum teşkilatlarının da yer alması gerektiğini kaydetti. İlyasov, “Uzun zamandır sivil toplum teşkilatlarının rolü küçük görülüyordu. Kırım Tatar milli yerel özyönetim sisteminde yerel düzeyde Kırım Tatar sorunlarını gündeme getiren Kırım Tatarlarının yer alması gerektiği görüşü savunuluyordu. Ancak hayat, Kırım Tatar milli hareketinde üçüncü sektör olan Kırım Tatar sivil toplum teşkilatlarının milli hareketin güçlü motoru olduğunu gösterdi. Sivil toplum teşkilatları, menfaatlere göre büyük miktarda insanları topluyor, toplumun problemlerini topluyor. Bunların özelliği mobil çalışma ve inisiyatif almaktır” dedi.
Bunun yanı sıra İlyasov, Kırım Tatar milli yerel özyönetim organları seçimlerinde baraj uygulanması gerektiğini savundu. İlyasov’a göre baraj, Kırım Tatar milli yerel özyönetim sisteminde Kırım Tatar toplumunun en büyük temsilini sağlayacağını kaydetti. İlyasov, “Barajın ne olacağını bilmiyorum, ancak ben bu barajın küçük olmasını destekliyorum. Örneğin %1. Böylelikle biz Kurultay’a Kırım Tatar toplumunun geniş çevresini çekebiliriz” dedi.
İlyasov’a göre Kırım Tatar halkının milli özyönetim sistemi konseptinin 2. kilit noktası- milli özyönetim sistemi temsil ve yürütme dallarının ayrımı ve bunlara gerçek sorumluluğun üstlenilmesidir.
İlyasov, “Bugün Kırım Tatar Milli Meclisi- kendi kendine vazife veren, bu vazifeleri yapan ve bu vazife ile ilgili kendi kendine rapor veren bir kurumdur. Bu çalışmanın verimliliği büyük değildir. Çalışmanın verimliliğini arttırmak için amaç belirleme, amaca ulaşma konusunda çalışma yapma ve amaca ulaşma çalışmaları üzerindeki kontrolünün değişik özyönetim organları tarafından paylaşmak gerekir” dedi.
Bunun yanı sıra özyönetim sisteminin geliştirilmesini öngören konsept, Kırım Tatar milli yerel özyönetim organlarının fonksiyonel kusurlarının ortadan kaldırılmasına yönelik bir projedir.
İlyasov, “Bizim hastalığımız nedir? Kurultayın 250 delegesi 33 Kırım Tatar Milli Meclis üyesini seçiyor. Seçilen bu 33 Kırım Tatar Milli Meclisi üyelerinden sadece 15’i aktif çalışıyor” dedi. Yeni proje, Kırım Tatar halkının parlamentosu olan Kırım Tatar Milli Kurultayında 21 komisyon kurulmasını öngörüyor. Bu komisyonlarda çalışma Kurultay delegelerinin esas faaliyet yönü olacak.
Bu komisyonların başkanları otomatik olarak Kırım Tatar Milli Meclisine girecek. İlyasov, “Meclisin kuruluş prensipleri ve düzeni, KTMM toplantılarında her hangi konuların profesyonelce görüşülmesini ve alınan kararların yerine getirilmesi talimatının yetkin uzmanlara verilmesini sağlar” dedi.
Kurultayda, ideolojik refakat, ekonomi politikası, toprak ve ziraat, çevre ve doğal kaynakların rasyonel kullanımı, Kırım Tatar milli eğitim sistemi ile Kırım Tatar dilinin yaşatılması ve geliştirmesi, girişimciliği geliştirme, kültürün yaşatılması ve geliştirilmesi, aile, anne ve çocukları koruma, sosyal konulardan çözümü, Kırım Tatarlarının sürgün yerlerinden anavatan Kırım’a dönüşü ve Kırım’da iskanı, sosyal politika, sağlık ve diğer konulardan sorumlu komisyonların kurulması planlanıyor.
Remzi İlyasov, Kırım Tatar Milli Kurultayının özyönetim sisteminin modernizasyonunu öngören konsepti kabul ederek doğru karar aldığını kaydetti. İlyasov, milli hareketinde kendiliğinden muhafazakarlık süreçlerinin ağırlıkta olmaya başladığının görüldüğünü belirterek bu yeniliğin bu süreçleri engelleyeceğini kaydetti.
İlyasov’a göre şu anda Kırım Tatar milli özyönetim sisteminde Kırım Tatar siyasi elitinin kendiliğinden devamlı yenileme sisteminin oluşturulması, genç profesyonel kadroların alımı konusunun gündemde olduğunu kaydetti. İlyasov, konuyla ilgili “Kırım’a dönüş ve Kırım’da yerleşim süreci içerisinde Kırım Tatar toplumu yetişti, sağlamlaştı. Bu zaman içinde Kırım Tatar toplumu, kendi entelektüel, kültürel ve ekonomik elitlerini yetiştirdi. Ancak bu elit şu anda milli harekette gerçekleştirilen süreçlerden uzakta kalıyor. Kırım Tatar milli özyönetim organlarının şimdiki durumu insanlar arasında milli bilincinin körelmesine, insanların pasif olmalarına yol açıyor. Bunun için biz, Kırım Tatar milli özyönetim organlar sistemine sistemin gelişmesi için yeni itici güç alması, toplum içinde eskiden sahip olduğu yüksek güven ve etki düzeyine tekrar ulaşması için elimizden gelenini yapmalıyız” dedi.
Osman Bayramaliyev

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.