SON DAKİKA
Hava Durumu

“Meclis'i yasaklayarak her Kırım Tatarını tutuklayabilirler”

Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlâyev, QHA’ya yaptığı açıklamada yönetimin Kırım Tatar Milli Meclisi’ni sözde kapatma davasını neden başlattığı ile ilgili fikirlerini paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2016 19:09
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2016 18:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Meclis'i yasaklayarak her Kırım Tatarını tutuklayabilirler”

Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlâyev, “26 Şubat davasının” “hazırlayıcılarının” planladığı gibi gelişmemesi nedeniyle, sipariş verenlerin daha sonra her bir Kırım Tatarını gözaltına alma olanağını sağlayacak “Kırım Tatar Milli Meclisi davası” adı altında başka oyun sergilediğini söyledi.
 
Konuyla ilgili QHA’ya konuşan Zair Smedlâyev, “Kurban(!) tanıkların (Rusların) Ahtem Çiygöz ve tutuklu gençlere karşı suçlamaları, ifadelerinden çıkar bekleyen kişilerin, devlet organlarında çalışan veya çalışmak isteyen kişilerin ifadeleri olması nedeniyle “26 Şubat davası” süreci, istedikleri gibi gelişmiyor. Sıradan insanlar yalan ifade vermiyor. Ali Asanov ve Mustafa Degermenci olmak üzere iki genç, Ahtem Çiygöz’e karşı yalan ifade vermeyi reddettiği için tutuklu bulunuyor. Onların davasını inceleyen soruşturma görevlisi serbest bırakılmaları için
açıkça Ahtem Çiygöz’e karşı ifade vermeye zorladı. Sürecin istedikleri gibi gelişmediği açık” diye kaydetti.
 
Bundan dolayı, neredeyse her Kırım Tatarının sorumlu tutulabileceğine yol açacak “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yasaklanması davası” adıyla ikinci bir davanın açıldığı fikrini dile getiren Smedlâyev, “Kırım Tatar Milli Meclisi aşırıcı (radikal) örgüt olarak ilan edilir, ardından ise “iyi niyetli” herhngi bir vatandaş Kırım Tatar Milli Meclisi yanlısı olduğu ile ilgili mektup yazar ve o kişi gözaltına alınabilir. Ahtem Çiygöz’ün suçlu olduğunu ispatlayamadıkları halde, “terör” suçlaması hazır bulunur, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin “terör örgütü” olduğu ileri sürülür. “Ahtem Çiygöz, Kırım Tatar Milli Meclisi üyesiniz mi?” sorusunu sorarlar, “Evet, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısıyım” cevabını aldıktan sonra “Merhabalar. Hapis cezasına çarptırıldınız” derler. Bununla birlikte, Ahtem Çiygöz’ün “26 Şubat davası” kapsamında suçlandığı “toplu kargaşa çıkarma” maddesine göre “terör” maddesi daha büyük bir cezayı öngörüyor” diye belirtti.
 
Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Rus yönetiminin sözde mahkemesi, bugün 24 Mart tarihinde “26 Şubat davası” kapsamında sıradaki duruşmayı düzenledi. Duruşmada, avukatların “26 Şubat davası” kapsamında yargılanan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Kırım Tatar aktivistleri Mustafa Degermenci ve Ali Asanov’a karşı tutukluluk kararının değiştirilmesi ile ilgili itirazı reddedilerek, “davalıların” tutukluluk süreleri 24 Nisan 2016 tarihine kadar uzatıldı.
 
“26 Şubat davasının” görüldüğü ilk duruşma 28 Aralık tarihinde gerçekleştirilirken, ikinci duruşma 15 Ocak tarihinde yapıldı. 15 Ocak’ta yapılan duruşmada “26 Şubat davası” kapsamında gözaltına alınan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün avukatı Nikolay Polozov’un dava belgelerini okumak için ek süre istemesi nedeniyle duruşma 25 Ocak 2016 tarihine kadar ertelenmişti. Daha sonra duruşmanın 27 Ocak tarihinde yapılacağı bildirildi. 27 Ocak’ta yapılan duruşma ise davalı Eskender Kantemirov’un hastaneye yatması gerektiği neden gösterilerek 15 Şubat’a kadar ertelendi.
 
15 Şubat tarihinde yapılan duruşmada mahkeme avukatların dilekçesini kabul ederek davanın ek soruşturmaya gönderildiğini açıkladı.
 
25 Ocak tarihinde yapılan duruşmada ise KTMM Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Kırım Tatar aktivistleri Mustafa Degermenci ve Ali Asanov’un tutukluluk süreleri 8 Mart’a kadar ondan sonra ise 11 Mart’a kadar uzatıldı.
 
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu önünde düzenlenen mitingde “kargaşa organize etme” suçuyla 29 Ocak’ta gözaltına alınmıştı. “26 Şubat davası” kapsamında gözaltına alınan diğer Kırım Tatarları da “toplu eyleme katılmakla” suçlanıyor.
 
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, "26 Şubat davasını” “Kırım Tatarlarını cezalandırma aracı" olarak adlandırdı.
 
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün avukatı Nikolay Polozov, Kırım'da Rus mahkemesinin Kırım Tatar Milli Meclisi’ni aşırıcı teşkilat olarak kabul etmesinin ardından işgalcilerin “26 Şubat davası” kapsamında gözaltına alınanlara karşı yeni suçlamalar ileri süreceği fikrini paylaştı.
 
26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği (Russkoye Yedinstvo) Partisi’nin karşı karşıya geldiği büyük miting yapıldı. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunan yaklaşık 10 bin Kırım Tatarı, parlamentonun Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ile ilgili kararları kabul etmesini önlemek ve Ukrayna'nın bütünlüğünü desteklemek için mitinge katıldı. Rusya yanlısı teşkilatların yaklaşık 3-4 bin temsilcisi Kırım’ın Rusya’ya bağlamasını istemişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.