SON DAKİKA
Hava Durumu

NATO: "Uluslararası gözlemciler Kırım'da gözlem yapmalı"

NATO’nun Ukrayna’daki İletişim Ofisi Müdürü Aleksandr Vinnikov, Kırım konusunun odak noktasında kalmaya devam ettiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2017 16:41
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2017 16:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
NATO: "Uluslararası gözlemciler Kırım'da gözlem yapmalı"

NATO’nun Ukrayna’daki İletişim Ofisi Müdürü Aleksandr Vinnikov, NATO'nun Kırım konusunun  uluslararası gündemde kalması gerektiği konusunda, ayrıca işgal edilen yarımadaya  uluslararası gözlemcilerinin erişimine izin verilmesi konusunda ısrar etmeye devam ettiğini belirtti.



Kiev’de düzenlenen İşgal Koşullarında Kırım: Ukrayna ve Dünya İçin Sonuçlar konulu foruma konuşmacı olarak katılan Aleksandr Vinnikov, “İttifak, yarımadada insan hakları ihlalleri gözlemleyecek uluslararası gözlemcilerinin Kırım’a giriş yapmalarına izin verilmesi gerektiğini vurguluyor” dedi.



Vinnikov, NATO’nun Kırım Tatar ve diğer yerli topluluklara karşı yapılan ayrımcılıkla ilişkin endişe ettiğini ve Rusya’dan işgal edilen yarımadada insan haklarına saygı duymaya çağırdığını belirtti.



Rusya’nın komşulara karşı saldırgan dış politikasını yürüttüğünü kaydeden Vinnikov, “Rusya zamanda geri gitmek istiyor, Sovyet Birliğinin zorla ve tehditle diğer ülkelere hakim olduğu zamanlara. Ancak bunun tekrarlanmasına izin vermemeliyiz” şeklinde açıklama yaparak NATO’nun Ukrayna’ya hem siyasi hem pratikte destek vermeye devam edeceğini vurguladı.



İttifak’ın Rusya’yı yasa dışı Kırım’ın işgalini sonlandırmaya çağırdığını belirten Vinnikov, “Kırım konusu odak naktası kalmaya devam ediyor, uluslararası toplum üç sene önce meydana gelen olayları unutamayacak. Eylemlerimizle biz kesin mesaj veriyoruz; Kırım’ın işgalini tanımıyoruz ve tanımayacağız” dedi.



NATO’nun uluslararası gözlemcilerinin Kırım’a giriş yapmalarına izin verilmesi gerektiğini hakkındaki tezi Polonya tarafından desteklendi.



Polonya’nın Ukrayna Büyükelçiliği temsilcisi, foruma katılamayan Polonya’nın Ukrayna Büyükelçilisi Yan Peklo’nun mektubunu okudu.



Polonya hükümetinin Moskova’nın Kırım Tatar ve diğer milli toplulukların temsilcilerine karşı yaptığı insan kaçırma, işkence, ayrımcılık, kovuşturma gibi zulümlerden haberdar olduğu kaydedilen mektupta özellikle bunlar yüzünden Kırım’a insan haklarını izleyen gözlemcilerin erişimine izin verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Kırım’da uluslararası varlığın bulunması durumun kötüleşmesini engelleme açısından kritik öneme sahiptir” denildi.



 151307



Bilindiği gibi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 19 Aralık tarihinde yapılan 65. oturumunda “Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Şehrinde (Ukrayna) İnsan Hakları Alanındaki Durum İle İlgili” kararı oy çoğunluğuyla kabul etti. Karar için yapılan oylamada 70 ülkenin heyeti “evet” oyunu kullanırken 77 ülke heyeti çekimser kaldı. Geleneksel olarak Rusya, Belarus, Sırbistan, Çin, Ermenistan ve bazı Afrika heyetleri dahil 26 ülkenin heyeti oylamada “hayır” oyunu kullandı.



 151247



Bilindiği gibi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun İnsan Hakları Komitesi, 15 Kasım tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) şehrinde (Ukrayna) insan hakları durumuna ilişkin kararı kabul etti. Karar için aralarında Türkiye, ABD, İngiltere, Polonya, Romanya, Moldova’nın da dahil olduğu 73 ülke “evet” oyu kullanırken, 23 ülke karşı çıktı, 76 heyet de çekimser kaldı. Karara karşı çıkan ülkeler arasında Rusya ve Belarus da yer aldı.



Kararda Rusya işgalci ülke olarak, Kırım, işgal edilen bölge olarak kabul edildi. BM söz konusu Kırım kararını kabul ederek, insan haklarının ihlal edilmesini, Rus işgalci yönetim tarafından Kırım Tatarları, Ukrainler ve diğer etnik ve dini grup mensubu olan geçici işgal altındaki Kırım sakinlerine yönelik ayrımcı tedbir ve uygulamaları kınamış oldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.