SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Nükleer silah Ukrayna’nın bütünlüğünün güvencesi olmazdı”

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Joshua Baker, Ukrayna’nın Budapeşte Memorandumu’na göre nükleer silahlarını teslim ederek doğru bir adım attığı fikrini paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2016 18:29
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2016 18:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Nükleer silah Ukrayna’nın bütünlüğünün güvencesi olmazdı”

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Joshua Baker, nükleer silahların Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün garantisi olmayacağı fikrini paylaştı.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Joshua Baker, Ukrayna’nın bir haber ajansına yaptığı açıklamada, “Amerika Birleşik Devletleri Kırım’ı Rusya Federasyonu’nun parçası olarak kabul etmiyor ve kabul etmeyecek! Bundan dolayı Rusya Federasyonu’na karşı ekonomik yaptırımlar uyguladık. Yaptırımlar, çok etkili bir araç” dedi.
 
ABD’nin, Rusya Federasyonu’na Kırım’ı iade etmesi ve Ukrayna’nın güneydoğu bölgelerindeki teröristlere askeri ve siyasi desteğini durdurması ile ilgili birçok çağrı yaptığını dile getiren Baker, “Kırım’ın yasadışı işgali ve Rusya’nın Donbass’taki askeri hareketlerinin, nükleer maddelere ilişkin küresel ve kolektif güvenliği olumsuz etkilemesini istemiyoruz, çünkü bunlar farklı şeyler” diye belirtti.
 
Bundan dolayı Rusya’nın Ukrayna’daki eylemleri ile ilgili diyalogun devam ettirildiğini ifade eden Joshua Baker, ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi kapsamında da küresel güvenlik mimarisinin güçlendirilmesi konusunun ele alındığını beliritti.
 
5 Aralık 1994 tarihinde İngiltere, Rusya ve ABD, Ukrayna’nın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’na katılması nedeniyle Budapeşte’de güvenlik garantiler ile ilgili memorandumu imzaladı. İlgili memorandum, Ukrayna’nın tüm nükleer silahları teslim etmesini, İngiltere, Rusya ve ABD’nin ise buna karşılık Ukrayna’ya güvenlik garantileri vermesini öngörüyordu.
 
Budapeşte Memorandumu'nu imzalayan devletler ayrıca bu anlaşmayı güç tehdidi ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saldırı olarak kullanmaktan kaçınacaklarını da kaydetmişti.
 
Ancak 2014 yılında Rusya, söz konusu Memorandumu ihlal ederek Kırım’ı işgal etti, ardından Ukrayna’nın doğusuna saldırdı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.