SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ukrayna-Türkiye: yeni Karadeniz Birliği mi?

Kiev’de Ukraynalı ve Türk diplomatlar, uzmanlar ve iş adamları yeni Ukrayna-Türkiye Karadeniz birliğinin perspektiflerini ele aldı.

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2016 18:59
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2016 23:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna-Türkiye: yeni Karadeniz Birliği mi?

Son aylar içinde Ukrayna ve Türkiye enerji, askeri ve teknoloji sektörlerinde işbirliği konusunda diyaloğu önemli ölçüde yoğunlaştırdı. Üst düzey buluşmalar yapıldı ve serbest ticaret bölgesi müzakereleri yeniden başlatıldı.



27872



Kiev’de Dünya Siyaset Enstitüsü’nde (İnstitute of Word Policy) 13 Nisan tarihinde düzenlenen etkinlikte Türk-Ukrayna Karadeniz Birliği’nin perspektifleri konuşuldu. Toplantıya Ukraynalı ve Türk diplomatlar, uzmanlar ve iş adamları katıldı.





Dünya Siyaset Enstitüsü uzmanı Marina Vorotnik, iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinin “Rusya’ya karşı” birlik üzerinde kurulmaması gerektiğini  söyleyerek, “Bu en önemli mesajımız olmalı, Ukrayna-Türkiye işbirliği bir şeye karşı değil, destek amacıyla yapılmalı. Kırım’ın işgalden kurtarılması, Karadeniz Bölgesine istikrarın geri dönmesi, insan haklarının, özellikle Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarının haklarının korunması için birleşmeliyiz” şeklinde konuştu.





Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel Ukrayna ve Türkiye arasında işbirliğini güçlendirme zamanının geldiğini söyleyerek, “Türkiye, Batı ve Rusya arasındaki provokasyonlar üzerine oynamayacak. Ancak biz yeni jeopolitik gerçeğe ayak uydurmalıyız ve Ukrayna’ya bu yeni gerçeklere alışmaya yardım etmeye hazırız” diye konuştu.





Yakın zamana kadar Karadeniz Bölgesinde Ukrayna yönü Türkiye için öncelikli değildi. ‘Bilmediğimiz Türkiye’ kitabının yazarı ve Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Protokol Dairesi Başkanı Olga Çubrikova ikili ilişkilerin ekonomik bileşenine dikkat çekerek, “son on sene içinde Türkiye, hızlı ekonomik atılım yaptı. En son, Türkiye GSYH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) kullanımı açısından Çin'den sonra ikinci ülke oldu. Bundan dolayı bence Ukrayna, Türkiye’yi ekonomik gelişme modeli olarak örnek almalı. Tüm mekanizmalar ve ‘ekonomik sıçrama’ için nasıl bir temel atıldı arıştırılmalıdır. Bu mekanizmalardan biri, hükümetin doğrudan yabancı yatırımları çekmek için oluşturduğu koşullardır” şeklinde konuştu.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.