SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KMPÜ’de Uluslararası Türkoloji Sempozyumu yapılıyor (FOTO)

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2012 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2012 10:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KMPÜ’de Uluslararası Türkoloji Sempozyumu yapılıyor (FOTO)
Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesinde (KMPÜ) 3. Uluslararası “Kırım Tatarlarının Dünü, Bugünü Yarını” Türkoloji Sempozyumu yapılıyor.

KMPÜ’nün kuruluşunun 20. yıldönümü dolayısıyla yapılan ve 3 gün sürecek olan sempozyuma Türkiye, Azerbaycan, Macaristan ve Kırım'dan 80 bilim adamı katılıyor. Sempozyuma katılan bilim adamları, dilbilim, edebi eleştiri, tarih ve kültür dallarında bilimsel çalışmalarını sunuyor.

Etkinliğe, Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesinin Kırım Tatar ve Türk Filoloji Fakültesi ile birlikte 2004 yılında 1. Uluslararası Türkoloji  sempozyumu organize eden Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zühal Yüksel katıldı. Zühal Yüksel, bu konferansın organizasyonuna katıldı ve sempozyum için bilimsel makale hazırladı.

Zühal Yüksel, QHA’ya yaptığı açıklamada “Ziyaretimin amacı, Türkoloji sempozyumunda sunum yapmak. Benim bilim çalışmam Kırım Tatar dili ile ilgili. Ben, bilim çalışmamda “-A/y ber-“ tasviri fiilini inceliyorum. Bu tasviri fiil eski Türk dilinde kullanılıyordu, buna Göktürk anıtlarında rastlanıyor.”

“Ben bu sempozyumun organizasyonuna katıldım. Genel olarak Kırım Tatar dili ile ilgili çalışmalar yapıyorum. Bunun yanı sıra Başkurtça ve İdil Tatarca ile ilgileniyorum. Göktürk anıtları, Çağatayca gibi konularda çalışıyorum. Ben, Kırım Tatar Grameri, Polatlı Kırım Türkçesi Ağzı, Kırım Tatar Destanları Derlemesi gibi kitapları yayınlamıştım.”dedi.

Açılış töreninden sonra konser yapıldı.  

Etkinlik, Ukrayna ve Kırım Tatar marşlarının icra edilmesinden başladı. Kırım Tatar Milli Meclisi 1 Başkan Yardımcısı Refat Çubarov, Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi Rektör 1. Yardımcısı Eskender Lümanov sempozyumun açılış töreninde konuşma yaptı.

Yurt dışından gelen misafirler sahneye çıktı. Macaristanlı bilim adamı, Budapeşte Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. İstvan Vasari, QHA’ya “Muin Ed Din Natanzi’nin Altın Ordu Hakkındaki Bilgileri” kitabı hakkında bilgi verdi. Vasari, “Bu eser 14.yüzyılda yazılmıştı. Bu çalışmada Altın Ordu hakkında bilgi veriliyor. Bu bir tarihi eser. Kitabın “Altın Ordu” bölümünde daha önce incelenmeyen Türkçe kelimeler yer alıyor. Ben, yaptığım çalışma ile bu eserin Türk kökenine sahip olduğunu göstermek istedim.”dedi.

Azerbaycanlı bilim adamı Prof. Dr. Vugar Kerimli, sempozyumun Tarih ve Kültür adlı 3.paneline katılacak. Kerimli, “Yapacağım sunum Kafkasya ve Kırım halklarının kültürü konusunu içeriyor. Ben Kırım’a ilk kez geldim ve bu yeri bana harika gibi geldi.” dedi.
Açılış töreninden sonra konser yapıldı.

Sempozyum, Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi, Yunus Emre Enstitüsü, Kırım Haber Ajansı, Tercüman Kitap Evi, Şeyh Ali Restoranı, La Richesse Müzesi, ATF Şirketi, “Şerbet” Pastanesi ve işadamı Timur Ramazanov’un katkılarıyla organize edildi.

Mavile Abkerimova, Osman Bayramaliyev

QHA
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.