SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AB'nin Belarus'a yönelik yaptırım uygulama kararına Ukrayna'dan destek

Ukrayna Parlamentosu, Belarus yönetimini ülkedeki kriz durumunu çözmek için toplumla medeni ve demokratik bir diyalog kurmaya davet etti. Parlamento'da dün alınan kararda, Belarus’ta düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin özgür, dürüst bir şekilde düzenlenmediği ve Avrupa Birliği’nin (AB) Belaruslu yetkililere karşı yaptırım uygulama kararının desteklenmesi kabul edildi. Söz konusu karar için 228 milletvekili evet oyu kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2020 11:52
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2020 11:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB'nin Belarus'a yönelik yaptırım uygulama kararına Ukrayna'dan destek

Ukrayna Parlamentosu, Belarus yönetimini, ülkedeki kriz durumunu çözmek için toplumla medeni ve demokratik bir diyalog kurmaya davet etti. Parlamento'da dün alınan kararda, Belarus’ta düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin özgür, dürüst bir şekilde düzenlenmediği ve Avrupa Birliği’nin (AB) Belaruslu yetkililere karşı yaptırım uygulama kararının desteklenmesi kabul edildi. Söz konusu karar için 228 milletvekili evet oyu kullandı.

Ukrayna Parlamentosu, Belarus kolluk kuvvetlerinin, protestoculara karşı kullandığı aşırı şiddeti kınadı ve Belarus yönetimini, kriz durumunu çözmek için toplumla medeni ve demokratik diyalog kurmaya davet etti.

"SEÇİMLER DEMOKRATİK DEĞİL"

Ayrıca Belarus yönetiminin, seçimlere dair açıkladığı resmi sonuçların, Belarus vatandaşlarının gerçek seçimini yansıtmadığı belirtilen kararda, "Avrupa Birliği’nin  Belarus'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin demokratik olmayan niteliğine ilişkin değerlendirmesine katılıyor, seçim sonuçlarını tahrif etmekten ve protestoculara şiddet uygulamaktan sorumlu olanlara yönelik yaptırım uygulama kararını destekliyoruz." denildi.

İlgili haber: Belaruslu muhalif siyasetçi Kalesnikava tutuklandı

BELARUS’TAKİ PROTESTOLAR

Belarus Halk Cumhuriyeti, 26 yıldır ülkenin başında olan Devlet Başkanı Alexandr Lukaşenko’ya karşı düzenlenen kitlesel protestolar ve grevler ile bir aydan uzun süredir çalkalanıyor.

Belarus’ta, 9 Ağustos’ta yapılan tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerini mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun kazanmasının ardından seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle protesto gösterileri başlamıştı.

Belarus’taki muhalefet, seçimlerin hileyle kazanıldığını iddia ediyor. Avrupa Birliği de seçimlerin adil bir biçimde yapılmadığını savunarak, Minsk yönetimini yaptırım uygulamakla tehdit ediyor.

Belarus’ta cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Merkez Seçim Komisyonunun açıkladığı kesin olmayan sonuçlara göre, mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko yüzde 80 oy alarak seçimin galibi olmuştu.


logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.