Ankara Ulus Meydanı’nda, 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımını Anma Toplantısı yapıldı
Ankara Ulus Meydanı’nda, 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımını Anma Toplantısı yapıldı
Haber Giriş Tarihi: 21.05.2022 19:36
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2022 18:03
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Esma Kasar/QHA Ankara
18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımının 78’inci yıl dönümü dolayısıyla yurdun dört bir yanında çeşitli anma törenleri ve dua etkinlikleri tertip edildi. Kırım Tatar Teşkilâtları Platformu, Kırım Derneği Genel Merkezinin ev sahipliğinde, 21 Mayıs Cumartesi günü saat 14.00’te Ankara Ulus Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli önünde 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü Anma Toplantısı düzenledi. Anma toplantısına, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar da katılarak bir konuşma gerçekleştirdi.
Kırım Tatar Teşkilatları Platformu tarafından 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımının 78’inci yıl dönümü dolayısıyla Türkiye genelinde çeşitli anma programları planlandı. Kırım Tatar Teşkilatları Platformuna bağlı tüm teşkilatlar, 18 Mayıs Matem Günü’nde bulundukları bölgelerden anma etkinlikleri düzenledi. İlk olarak, Kırım Tatar Teşkilatları Platformunun organizasyonu ve Kırım Derneği Genel Merkezinin ev sahipliğinde 17 Mayıs’ı 18 Mayıs’a bağlayan gece saat 20.30’da, 18 Mayıs 1944’te vatanlarından sürgün edilen ve sürgünde hayatını kaybeden Kırım Tatarları için çevrimiçi “18 Mayıs Kırım Sürgün Şehitlerini Anma Dua Programı” gerçekleştirildi.
Bugün ise saat 14.00’te Ankara Ulus Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli önünde 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü Anma Toplantısı yapıldı. Sürgün ve muhaceret yollarında hayatını kaybeden şehitlerin anısına saygı duruşunda bulunulması ve ardından Türkiye, Ukrayna ve Kırım Tatar milli marşlarının okunmasıyla başlayan programda; Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Ukrayna Derneği Başkanı Dr. Yuliya Biletska Mimaroğlu konuşma gerçekleştirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in mesajları okundu. Kırım Derneği Eski Genel Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu adına 21 Mayıs 2022 tarihli basın bildirisini okudu.
https://youtu.be/iPgpidF5_io
ÜMİT ŞİLİT: KIRIM SÜRGÜNÜ ASLA UNUTULABİLECEK BİR OLAY DEĞİL
Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit konuşmasında, "Kırım Sürgünü asla unutulabilecek bir olay değil. 20. yüzyılda dünyanın gözü önünde iki yüz bini aşkın soydaşımızın şehit düştüğü, hepimizi gönülden yaralayan bir ıstıraptır" dedi. Şilit, Rus işgali altındaki Kırım'da zulüm ve baskıların devam ettiğine dikkat çekerek tüm katılımcılara teşekkür etti.
MÜKREMİN ŞAHİN: HALKIMIZ 230 YILDIR AYNI ZULMÜ YAŞIYOR, BU SAVAŞ BİZİM SAVAŞIMIZ!
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, 1944 Sürgünü sonrası Kırım'ın Rusya tarafından 2014 yılında bir kez daha işgal edildiğini anımsatarak Kırım Tatar halkına yönelik baskıların artarak devam ettiğini vurguladı. Şahin, "Bu işgal ve baskılar bugünün meselesi değil halkımız 230 yıldır bu zulmü yaşıyor fakat halkımızın geleceğine olan inancımız tam. Halkımız tekrar vatanlarına dönerek milli devletlerini kuracağına, vatanlarında tekrar kültürlerini, medeniyetlerini ihdas edeceği zamanın geleceğine inancımız tam." dedi. İşgal ve baskılar nedeniyle vatanından ayrılmak zorunda kalarak dünyanın 15 farklı ülkesinde en çok da Türkiye yaşayan Kırım Tatarlarının 18 Mayıs Sürgününü her noktada andığını ifade eden Şahin, 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgününe de değinerek, "158 sene evvel bugün Kafkas ve Müslüman komşu halklarımızdan kardeş Çerkes halkının sürgün ve soykırımının başladığı gün. Onların da bu acılı gününde bütün saygı, sevgi ve hürmetle aziz şehitlerinin aziz hatıraları önünde eğiliyoruz." ifadelerini kullandı. Bugün bir acılı hatıranın daha yıl dönümüne 3 gün kaldığını hatırlatan Şahin, 30 yaşında iken 2016 yılında vatan Kırım’daki evinin önünden işgalcilerce kaçırılan Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu ve Bahçesaray Kırım Tatar Bölge Meclisi üyesi Ervin İbragimov'u anarak milli hareketin sembollerinden biri olduğuna dikkat çekti. Bundan sonraki 18 Mayısları vatan Kırım'da anacaklarına olan inancını dile getiren Şahin, Ukrayna'daki savaşta Kırım Tatarlarının kahraman Ukrayna halkı ile omuz omuza mücadele verdiğini belirtti. Şahin, "Bu savaş bizzat bizim savaşımızdır, bu savaş Kırım Tatar halkının savaşı, Çeçen halkının savaşı, Kafkas Müslümanlarının savaşı. Biz, bu savaştan galip çıkacağız" diyerek sözlerini tamamladı.
BÜYÜKELÇİ BODNAR: BUGÜN BEN BİR KIRIM TATARIYIM!
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, program kapsamındaki konuşmasında şunları kaydetti:
"Bugün Stalin rejiminin Kırım Tatarlarına uygulamış olduğu korkunç soykırımın kurbanlarını anma ve aynı zamanda Kırım Tatarlarıyla dayanışma içinde olduğumuz bir gün. Sizin bu acı gününüzde yanınızda ilk kez bulunmayarak sizin enerjinizi hissederek o zaman yaşananlardan gerçekten ne kadar çok acı hissettiğinizi bugün tekrar görüyorum. Bugün ben bir Kırım Tatarıyım. Ben de sizler gibi bir günde sürgün edilen halkın bütün acısını, yaşadığı zulmü, ızdırabı hissediyorum. Güneş karanlığı yendiği gibi Kırım Tatar halkı da Stalin ve komünist rejimin işlediği korkunç suçu da yenerek kendi vatanına döndü. Yeni Stalin'in tekrar soykırım uygulama girişimi de başarısız olacaktır. Hem 2014'ten hem 2022'den geri dönülecek ve biz mutlaka kazanacağız. Ukrayna'yı destekleyen Türkiye'deki Kırım Tatarlarına hem de kendisi ve vatanı için savaşan Ukrayna'daki Kırım Tatarlarına teşekkür etmek istiyorum. Bugün tek şansımız olduğunu söylemek isterim. O da; Ukrayna'yı ve Kırım'ı işgalden kurtarmak, Kırım Tatar halkının kendi vatanına dönmesini ve özgür bir şekilde gelişmesini sağlamak. Türkiye devletinin desteği de dahil olmak üzere ortak çabalarımızla zafer gününü; Kırım'da, Akmescit'te (Simferopol), Akyar'da (Sivastopol) ve diğer şehirlerde kutlayacağımıza, anma gününü de sadece yurtdışında değil Kırım Tatarlarının anavatanı özgür Kırım'da da kaydedeceğimize inanıyorum. Ve bu korkunç savaş zamanında bugün cezaevlerinde bulunan, kendi düşüncelerini açıkça ifade ettiği için ve Ukrayna'nın, Kırım'ın özgür olmasını istediği için alıkonulan ve her hafta alıkonulmaya devam eden Kırım Tatarlarını unutmamaya çağırıyorum. Orada bulunan gençler, ileride halkının aydın kesimi olacak, ülkeyi yönetecek nesildir. Biz, Türkiye ve uluslararası toplumun desteğiyle onlar için mücadele etmemiz gerekiyor. Geçmişimizi hatırlayarak geleceğimiz için çalışıyoruz. Zafer, mutlaka bizim olacak. Yaşasın Ukrayna yaşasın Türkiye yaşasın Kırım Tatarları."
İLMİ ÜMEROV: GELECEKTE MATEM VE MUTLU GÜNLERİMİZİ KIRIM'DA KAYDEDECEĞİZ
Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, 18 Mayıs Matem Günü'nü ilk defa Kırım'ın dışında kaydettiğini ifade etti. Ümerov, "Burada gençlerin yüksek katılımını görüyorum. Bu da; (Kırım Tatar) milli hareketimizin yaşatılacağına dair ümit verici bir durum. Emin olunuz ki zaferi biz kazanacağız. Gelecekte; matem günlerini de mutlu günleri de Kırım'da kaydedeceğiz." dedi.
Ukrayna Derneği Başkanı Dr. Yuliya Biletska Mimaroğlu ise "78 yıl önce Stalin rejimi; asırlardır anavatanları Kırım'da yaşayan Kırım Tatarlarını sürgüne göndererek yüz binlerce masum insanı öldürdü. Bu sürgün; hem insanlığa karşı hem de Kırım Tatar halkına karşı bir soykırımdır. Biz Ukrayna Derneği olarak Kırım Tatarlarının acısını paylaşıyor, hayatını kaybeden soykırım kurbanlarını saygıyla anıyoruz. Ukrayna halkı olarak hepimiz zalim Rusya'nın politikalarının sonuçlarını iyi biliyoruz." diye konuştu.
Kırım Tatar Teşkilâtları Platformunun Ankara Ulus Meydanı'ndaki Atatürk Heykeli önünde 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü Anma Toplantısı Kırım Haber Ajansının Facebook sayfasından canlı yayınlandı.
Kırım Tatar Teşkilatları Platformunun 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün 78'inci yılı hakkında yayımladığı basın bildirisi:
Kırım Tatarları yarattıkları eşsiz kültürleri ve kimlikleri ile Kırım’ın yerli halkıdırlar. Kırım Tatarları olarak bizler, asırlar boyunca vatanımız Kırım’da derin ve güçlü köklere sahip bir medeniyet inşa ettik ve Türk-İslam dünyasına önemli katkılarda bulunduk.
Moskova yönetimi, vatanımız Kırım’ı ve çevresini emperyalist emelleri doğrultusunda elinde tutmak için işgalci ve katliamcı siyasetini durmadan devam ettirmektedir. Moskova yönetimi halkımıza karşı yürüttüğü, bitmek bilmeyen saldırıları bu kültürü ve medeniyeti ortadan kaldırmak amacıyla başlatmıştır ve bu doğrultuda devam etmektedir. Vatanımız Kırım’ın birinci defa işgal edildiği 1783 senesinden bugüne kesintisiz bir şekilde devam eden bu politikalar bir soykırım kampanyasından başka bir şey değildir.
Asırlar boyunca denediği her türlü alçak yönteme rağmen, onurlu mücadelemize karşı başarılı olamayan Moskova yönetimi, soykırım uygulamalarının zirvesine 1944 senesinde ulaşmıştır. 18 Mayıs 1944 tarihinde asılsız suçlamalar ve yalanlarla Kırım’da yaşayan halkımız topyekûn sürgüne tabi tutulmuş ve Ural Dağlarına, Sibirya’ya ve Orta Asya çöllerine gönderilmiştir. Neredeyse 20 gün süren bu sürgün sırasında ve takip eden bir yıl içinde durmayan işkenceler neticesinde, sürgün edilen halkın neredeyse yarısı hayatını kaybetmiştir.
Halkımız, bu şartlar altında vatanlarına dönmek ve tarihin şahitlik ettiği en büyük haksızlıklardan olan bu sürgüne karşı çıkmak için barışçıl ve tüm halkımızı kapsayan bir milli hareket çevresinde örgütlenmiştir. Bu hareket sayesinde haklarımızı tekrar elde etmek için kurulan demokratik öz yönetim organımız Kırım Tatar Milli Kurultayı ve onun icra organı olan Kırım Tatar Milli Meclisi ise dünya çevresinde saygı ile anılan ve bizlere gurur veren kurumlar olmuşlardır.
Bu kurumlarımızın çalışmaları ile elde ettiğimiz kazanımlar ve başarılar, 2014 senesinde Moskova’nın Kırım’ı tekrar işgal etmesi ile elimizden alınmaya çalışılmıştır. Kırım Tatar halkı Kırım’dan tekrar sürülmek ve insanlarımız korkutularak sindirilmek istenmiştir. Bu saldırılarla yetinmeyen Moskova, Ukrayna’ya karşı 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı saldırı ile gerçek yüzünü tekrar ve hayasızca ortaya koymuştur. Savaşın gerçekten başladığı 2014’ten bu yana öldürülen her bir Kırım Tatar’ının ve her bir Ukraynalının tek suçları, vatanlarını korumak ve Moskova emperyalizmine boyun eğmemektir. Bugün devam eden bu savaşta, bir zafer kazanması halinde Moskova yönetiminin halkımızı ortadan kaldırmak için her şeyi yapacağından ve yeni adımlarla Türkiye’miz de dahil tüm dostlarımıza da saldırmaya devam edeceğinden şüphemiz yoktur.
Bu sebeple, tüm dostlarımızdan, kardeşlerimizden tek bir dileğimiz vardır. Elimizden gelen her yöntem ile bu baskıcı ve soykırımcı rejime direnmek! Hep beraber, asırlar devamında Türk ve Müslüman kemikleri üzerinde yükselen, mazlum milletlerin kanını emen bu rejime bir dur demek!..
Kırım Tatar halkı kendisini yok etmek için yapılmış 18 Mayıs 1944 sürgününü unutmamıştır, unutmayacaktır ve unutturmayacaktır!
Kırım Tatar halkı dün olduğu gibi bugün de haklının ve mazlumun yanında, katilin ve caninin karşısında olmaktan geri durmayacaktır!
Kırım Tatar halkı vatanımızın tekrar barış ve huzur yurdu olması için çalışmaya devam edecektir!
Bütün muhaceret, sürgün, işgal ve savaş şehitlerimizi rahmetle anıyoruz!
Ukrayna’da kahramanca ölen dostlarımızı da unutmuyoruz!
Ve ayrıca, günümüzde Doğu Türkistan’da ve Filistin’de katledilen kardeşlerimize de Allah (c.c.)’tan rahmet diliyor, onların acısını da paylaşıyoruz.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Ankara Ulus Meydanı’nda, 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımını Anma Toplantısı yapıldı
Esma Kasar/QHA Ankara
18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımının 78’inci yıl dönümü dolayısıyla yurdun dört bir yanında çeşitli anma törenleri ve dua etkinlikleri tertip edildi. Kırım Tatar Teşkilâtları Platformu, Kırım Derneği Genel Merkezinin ev sahipliğinde, 21 Mayıs Cumartesi günü saat 14.00’te Ankara Ulus Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli önünde 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü Anma Toplantısı düzenledi. Anma toplantısına, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar da katılarak bir konuşma gerçekleştirdi.
Kırım Tatar Teşkilatları Platformu tarafından 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımının 78’inci yıl dönümü dolayısıyla Türkiye genelinde çeşitli anma programları planlandı. Kırım Tatar Teşkilatları Platformuna bağlı tüm teşkilatlar, 18 Mayıs Matem Günü’nde bulundukları bölgelerden anma etkinlikleri düzenledi. İlk olarak, Kırım Tatar Teşkilatları Platformunun organizasyonu ve Kırım Derneği Genel Merkezinin ev sahipliğinde 17 Mayıs’ı 18 Mayıs’a bağlayan gece saat 20.30’da, 18 Mayıs 1944’te vatanlarından sürgün edilen ve sürgünde hayatını kaybeden Kırım Tatarları için çevrimiçi “18 Mayıs Kırım Sürgün Şehitlerini Anma Dua Programı” gerçekleştirildi.
Bugün ise saat 14.00’te Ankara Ulus Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli önünde 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü Anma Toplantısı yapıldı. Sürgün ve muhaceret yollarında hayatını kaybeden şehitlerin anısına saygı duruşunda bulunulması ve ardından Türkiye, Ukrayna ve Kırım Tatar milli marşlarının okunmasıyla başlayan programda; Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Ukrayna Derneği Başkanı Dr. Yuliya Biletska Mimaroğlu konuşma gerçekleştirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in mesajları okundu. Kırım Derneği Eski Genel Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu adına 21 Mayıs 2022 tarihli basın bildirisini okudu.
Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit konuşmasında, "Kırım Sürgünü asla unutulabilecek bir olay değil. 20. yüzyılda dünyanın gözü önünde iki yüz bini aşkın soydaşımızın şehit düştüğü, hepimizi gönülden yaralayan bir ıstıraptır" dedi. Şilit, Rus işgali altındaki Kırım'da zulüm ve baskıların devam ettiğine dikkat çekerek tüm katılımcılara teşekkür etti.
MÜKREMİN ŞAHİN: HALKIMIZ 230 YILDIR AYNI ZULMÜ YAŞIYOR, BU SAVAŞ BİZİM SAVAŞIMIZ!Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, 1944 Sürgünü sonrası Kırım'ın Rusya tarafından 2014 yılında bir kez daha işgal edildiğini anımsatarak Kırım Tatar halkına yönelik baskıların artarak devam ettiğini vurguladı. Şahin, "Bu işgal ve baskılar bugünün meselesi değil halkımız 230 yıldır bu zulmü yaşıyor fakat halkımızın geleceğine olan inancımız tam. Halkımız tekrar vatanlarına dönerek milli devletlerini kuracağına, vatanlarında tekrar kültürlerini, medeniyetlerini ihdas edeceği zamanın geleceğine inancımız tam." dedi. İşgal ve baskılar nedeniyle vatanından ayrılmak zorunda kalarak dünyanın 15 farklı ülkesinde en çok da Türkiye yaşayan Kırım Tatarlarının 18 Mayıs Sürgününü her noktada andığını ifade eden Şahin, 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgününe de değinerek, "158 sene evvel bugün Kafkas ve Müslüman komşu halklarımızdan kardeş Çerkes halkının sürgün ve soykırımının başladığı gün. Onların da bu acılı gününde bütün saygı, sevgi ve hürmetle aziz şehitlerinin aziz hatıraları önünde eğiliyoruz." ifadelerini kullandı. Bugün bir acılı hatıranın daha yıl dönümüne 3 gün kaldığını hatırlatan Şahin, 30 yaşında iken 2016 yılında vatan Kırım’daki evinin önünden işgalcilerce kaçırılan Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu ve Bahçesaray Kırım Tatar Bölge Meclisi üyesi Ervin İbragimov'u anarak milli hareketin sembollerinden biri olduğuna dikkat çekti. Bundan sonraki 18 Mayısları vatan Kırım'da anacaklarına olan inancını dile getiren Şahin, Ukrayna'daki savaşta Kırım Tatarlarının kahraman Ukrayna halkı ile omuz omuza mücadele verdiğini belirtti. Şahin, "Bu savaş bizzat bizim savaşımızdır, bu savaş Kırım Tatar halkının savaşı, Çeçen halkının savaşı, Kafkas Müslümanlarının savaşı. Biz, bu savaştan galip çıkacağız" diyerek sözlerini tamamladı.
BÜYÜKELÇİ BODNAR: BUGÜN BEN BİR KIRIM TATARIYIM!Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, program kapsamındaki konuşmasında şunları kaydetti:
"Bugün Stalin rejiminin Kırım Tatarlarına uygulamış olduğu korkunç soykırımın kurbanlarını anma ve aynı zamanda Kırım Tatarlarıyla dayanışma içinde olduğumuz bir gün. Sizin bu acı gününüzde yanınızda ilk kez bulunmayarak sizin enerjinizi hissederek o zaman yaşananlardan gerçekten ne kadar çok acı hissettiğinizi bugün tekrar görüyorum. Bugün ben bir Kırım Tatarıyım. Ben de sizler gibi bir günde sürgün edilen halkın bütün acısını, yaşadığı zulmü, ızdırabı hissediyorum. Güneş karanlığı yendiği gibi Kırım Tatar halkı da Stalin ve komünist rejimin işlediği korkunç suçu da yenerek kendi vatanına döndü. Yeni Stalin'in tekrar soykırım uygulama girişimi de başarısız olacaktır. Hem 2014'ten hem 2022'den geri dönülecek ve biz mutlaka kazanacağız. Ukrayna'yı destekleyen Türkiye'deki Kırım Tatarlarına hem de kendisi ve vatanı için savaşan Ukrayna'daki Kırım Tatarlarına teşekkür etmek istiyorum. Bugün tek şansımız olduğunu söylemek isterim. O da; Ukrayna'yı ve Kırım'ı işgalden kurtarmak, Kırım Tatar halkının kendi vatanına dönmesini ve özgür bir şekilde gelişmesini sağlamak. Türkiye devletinin desteği de dahil olmak üzere ortak çabalarımızla zafer gününü; Kırım'da, Akmescit'te (Simferopol), Akyar'da (Sivastopol) ve diğer şehirlerde kutlayacağımıza, anma gününü de sadece yurtdışında değil Kırım Tatarlarının anavatanı özgür Kırım'da da kaydedeceğimize inanıyorum. Ve bu korkunç savaş zamanında bugün cezaevlerinde bulunan, kendi düşüncelerini açıkça ifade ettiği için ve Ukrayna'nın, Kırım'ın özgür olmasını istediği için alıkonulan ve her hafta alıkonulmaya devam eden Kırım Tatarlarını unutmamaya çağırıyorum. Orada bulunan gençler, ileride halkının aydın kesimi olacak, ülkeyi yönetecek nesildir. Biz, Türkiye ve uluslararası toplumun desteğiyle onlar için mücadele etmemiz gerekiyor. Geçmişimizi hatırlayarak geleceğimiz için çalışıyoruz. Zafer, mutlaka bizim olacak. Yaşasın Ukrayna yaşasın Türkiye yaşasın Kırım Tatarları."
İLMİ ÜMEROV: GELECEKTE MATEM VE MUTLU GÜNLERİMİZİ KIRIM'DA KAYDEDECEĞİZKırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, 18 Mayıs Matem Günü'nü ilk defa Kırım'ın dışında kaydettiğini ifade etti. Ümerov, "Burada gençlerin yüksek katılımını görüyorum. Bu da; (Kırım Tatar) milli hareketimizin yaşatılacağına dair ümit verici bir durum. Emin olunuz ki zaferi biz kazanacağız. Gelecekte; matem günlerini de mutlu günleri de Kırım'da kaydedeceğiz." dedi.
YULİYA BİLETSKA: ZALİM RUSYA'NIN POLİTİKALARININ SONUÇLARINI İYİ BİLİYORUZUkrayna Derneği Başkanı Dr. Yuliya Biletska Mimaroğlu ise "78 yıl önce Stalin rejimi; asırlardır anavatanları Kırım'da yaşayan Kırım Tatarlarını sürgüne göndererek yüz binlerce masum insanı öldürdü. Bu sürgün; hem insanlığa karşı hem de Kırım Tatar halkına karşı bir soykırımdır. Biz Ukrayna Derneği olarak Kırım Tatarlarının acısını paylaşıyor, hayatını kaybeden soykırım kurbanlarını saygıyla anıyoruz. Ukrayna halkı olarak hepimiz zalim Rusya'nın politikalarının sonuçlarını iyi biliyoruz." diye konuştu.
Kırım Tatar Teşkilâtları Platformunun Ankara Ulus Meydanı'ndaki Atatürk Heykeli önünde 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü Anma Toplantısı Kırım Haber Ajansının Facebook sayfasından canlı yayınlandı.
Kırım Tatar Teşkilatları Platformunun 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününün 78'inci yılı hakkında yayımladığı basın bildirisi:
Kırım Tatarları yarattıkları eşsiz kültürleri ve kimlikleri ile Kırım’ın yerli halkıdırlar. Kırım Tatarları olarak bizler, asırlar boyunca vatanımız Kırım’da derin ve güçlü köklere sahip bir medeniyet inşa ettik ve Türk-İslam dünyasına önemli katkılarda bulunduk.
Moskova yönetimi, vatanımız Kırım’ı ve çevresini emperyalist emelleri doğrultusunda elinde tutmak için işgalci ve katliamcı siyasetini durmadan devam ettirmektedir. Moskova yönetimi halkımıza karşı yürüttüğü, bitmek bilmeyen saldırıları bu kültürü ve medeniyeti ortadan kaldırmak amacıyla başlatmıştır ve bu doğrultuda devam etmektedir. Vatanımız Kırım’ın birinci defa işgal edildiği 1783 senesinden bugüne kesintisiz bir şekilde devam eden bu politikalar bir soykırım kampanyasından başka bir şey değildir.
Asırlar boyunca denediği her türlü alçak yönteme rağmen, onurlu mücadelemize karşı başarılı olamayan Moskova yönetimi, soykırım uygulamalarının zirvesine 1944 senesinde ulaşmıştır. 18 Mayıs 1944 tarihinde asılsız suçlamalar ve yalanlarla Kırım’da yaşayan halkımız topyekûn sürgüne tabi tutulmuş ve Ural Dağlarına, Sibirya’ya ve Orta Asya çöllerine gönderilmiştir. Neredeyse 20 gün süren bu sürgün sırasında ve takip eden bir yıl içinde durmayan işkenceler neticesinde, sürgün edilen halkın neredeyse yarısı hayatını kaybetmiştir.
Halkımız, bu şartlar altında vatanlarına dönmek ve tarihin şahitlik ettiği en büyük haksızlıklardan olan bu sürgüne karşı çıkmak için barışçıl ve tüm halkımızı kapsayan bir milli hareket çevresinde örgütlenmiştir. Bu hareket sayesinde haklarımızı tekrar elde etmek için kurulan demokratik öz yönetim organımız Kırım Tatar Milli Kurultayı ve onun icra organı olan Kırım Tatar Milli Meclisi ise dünya çevresinde saygı ile anılan ve bizlere gurur veren kurumlar olmuşlardır.
Bu kurumlarımızın çalışmaları ile elde ettiğimiz kazanımlar ve başarılar, 2014 senesinde Moskova’nın Kırım’ı tekrar işgal etmesi ile elimizden alınmaya çalışılmıştır. Kırım Tatar halkı Kırım’dan tekrar sürülmek ve insanlarımız korkutularak sindirilmek istenmiştir. Bu saldırılarla yetinmeyen Moskova, Ukrayna’ya karşı 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı saldırı ile gerçek yüzünü tekrar ve hayasızca ortaya koymuştur. Savaşın gerçekten başladığı 2014’ten bu yana öldürülen her bir Kırım Tatar’ının ve her bir Ukraynalının tek suçları, vatanlarını korumak ve Moskova emperyalizmine boyun eğmemektir. Bugün devam eden bu savaşta, bir zafer kazanması halinde Moskova yönetiminin halkımızı ortadan kaldırmak için her şeyi yapacağından ve yeni adımlarla Türkiye’miz de dahil tüm dostlarımıza da saldırmaya devam edeceğinden şüphemiz yoktur.
Bu sebeple, tüm dostlarımızdan, kardeşlerimizden tek bir dileğimiz vardır. Elimizden gelen her yöntem ile bu baskıcı ve soykırımcı rejime direnmek! Hep beraber, asırlar devamında Türk ve Müslüman kemikleri üzerinde yükselen, mazlum milletlerin kanını emen bu rejime bir dur demek!..
Kırım Tatar halkı kendisini yok etmek için yapılmış 18 Mayıs 1944 sürgününü unutmamıştır, unutmayacaktır ve unutturmayacaktır!
Kırım Tatar halkı dün olduğu gibi bugün de haklının ve mazlumun yanında, katilin ve caninin karşısında olmaktan geri durmayacaktır!
Kırım Tatar halkı vatanımızın tekrar barış ve huzur yurdu olması için çalışmaya devam edecektir!
Bütün muhaceret, sürgün, işgal ve savaş şehitlerimizi rahmetle anıyoruz!
Ukrayna’da kahramanca ölen dostlarımızı da unutmuyoruz!
Ve ayrıca, günümüzde Doğu Türkistan’da ve Filistin’de katledilen kardeşlerimize de Allah (c.c.)’tan rahmet diliyor, onların acısını da paylaşıyoruz.
Millet! Vatan! Kırım!
Türk ve Dünya kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Son Haberler