SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Türkiye'ye gelecek

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Türkiye'ye gelecek

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2021 22:02
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2021 22:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Türkiye'ye gelecek

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirecek. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çinli mevkıdaşının 25 Mart'ta Türkiye'ye geleceğini duyurdu. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin Türkiye'ye geleceğini bildirdi. Bugün gerçekleşen basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, "Ziyaretin gündeminde ikili ilişkiler var, bölgesel meseleler var, Asya'yı, Avrasya'yı ilgilendiren konular var. Covid-19'la mücadele, gündemde olan tüm konular ele alınacak." diye konuştu.

ABD, ÇİN'E DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ SOYKIRIMI SORACAK

Çinli Bakan Wang Yi, 18-19 Mart 2021’de ABD'li temsilciler ile bir araya gelecek. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Çin ile yapılacak görüşmelerde Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine yönelik soykırım uygulamalarını konuşacaklarını açıkladı. Psaki, Uygur Türklerinin durumunu doğrudan konuşacaklarını belirterek, bu durumun Çin yönetimine yönelik baskı araçlarından birisi olacağını dile getirdi.

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.